Artikeln publicerades 19 mars 2024

Äkta vietnamesisk mat ska locka hungriga besökare till Älmhults centrum

En flygbild över stortorget i Älmhult centrum

Anhdao LeThi tar över torggrillen med äkta vietnamesisk mat - från populärt Boba te till traditionella sommarrullar och Phở-nudelsoppor.

Det blir Anhdao LeThi som erbjuds att ta över som ny hyresgäst på torggrillen med start under våren 2024. Anhdao har lång erfarenhet som restauratör och driver i dag restaurang Longhwa. På torggrillen kommer hon att servera traditionell vietnamesisk mat, något som det enligt Anhdao varit en växande efterfrågan på i Älmhult de senaste åren.

Ny restauratör på torggrillen

I början av februari gick Älmhults kommun ut med en öppen förfrågan till intresserade om att komma med förslag på koncept i syfte att hitta en ny hyresgäst till torggrillen.

När anmälan stängde den 29 februari hade det kommit in fem bidrag med helt olika förslag på koncept och upplägg för en tänkt verksamhet. Av de fem förslagen valde en jury ut två bidrag som fick presentera sina affärsidéer för juryn. Juryn bestod av tekniska nämndens presidium, kommunens fastighetschef, stadsarkitekt och näringslivschef tillsammans med verksamhetsledaren för Handelsplats Älmhult.

Bidragen bedömdes utifrån kriterierna:

  • Verksamheten ska berika och vara attraktiv för Älmhults centrum.
  • Verksamheten ska bidra till ett ökat flöde av människor i Älmhults centrum.
  • Verksamheten ska hålla öppet minst fem dagar i veckan under sommarsäsong samt under tillfällen då aktiviteter anordnas i anslutning till fastigheten eller centrum.

Det var två mycket bra och genomarbetade förslag som presenterades för juryn, som efter noggrann bedömning var helt enig i sitt beslut om att erbjuda Anhdao LeThi möjligheten att bli ny hyresgäst på torggrillen.

Mat från det traditionella vietnamesiska köket

Anhdao kommer att servera rätter från det traditionella vietnamesiska köket. Konceptet vänder sig till olika målgrupper under dagen där hungriga lunchgäster erbjuds prisvärda rätter som exempelvis sommarrullar och den populära nudelsoppan Phở. Senare under eftermiddagen blir restaurangen en mötesplats för lite yngre gäster som nu får ett ställe som serverar det omtyckta boba téet, något som saknats i Älmhult.

- Jag är mycket glad över att det är jag som får möjlighet att driva torggrillen med äkta vietnamesisk mat. Jag har många planer och idéer på hur jag kan utveckla verksamheten, inte minst genom att kunna erbjuda något för olika grupper. Jag hoppas att restaurangen kommer att bli en plats där unga och vuxna möts och som lockar både invånare och besökare till torget, säger Anhdao LeThi.

Även tekniska nämndens ordförande Elizabeth Peltola (C) är nöjd med beslutet och tror att Anhdao LeThis koncept kommer att locka många besökare till torget.

- Vi fick ta del av två spännande idéer till nya torggrillen. Att juryn var enig i att välja Anhdao LeThis förslag beror på att vi tror att det förslaget har störst potential att locka besökare till torget under hela året. Jag tycker också att Anhdaos tankar på att skapa en mötesplats för de lite yngre målgrupperna är spännande och jag ser fram emot att torget blir en träffpunkt med olika karaktär under olika delar av dagen, säger Elizabeth Peltola.

Vid eventuella frågor kontakta