Sport och fritid

Välj mellan allt från löparskor, badbyxor till skridskor. I Älmhult finns möjlighet till en aktiv fritid.

Pulkaåkning

När det har kommit tillräckligt med snö finns det tre kommunala pulkabackar som passar perfekt för åkning med pulka, tefat eller snowracer. Ta på varma kläder, packa ryggsäck med fika och varm choklad och ge dig ut i pulkabackarna.

  • Nicklabacken
  • Klöxhultsskolans backe i Älmhult
  • Albins åker i Diö

Dessa är rensade från grenar, stenar, träd och andra hinder och planerade så att pulkaåkaren inte hamnar på en väg, gång- eller cykelbana.

Använd hjälm

Du som vårdnadshavare har ansvar för ditt barn och att ni åker säkert.
Var med ditt barn och ha kul!

Skidspår

När vädret tillåter finns det föreningar som anlägger skidspår som är öppna för alla. Läs mer om skidspåren i Älmhult nedan. Skidspår Älmhult Länk till annan webbplats.

Skridskor vid Klöxhultsskolan

Nu finns det möjlighet att åka skridskor (efter kl. 16.00, vardagar) på nyspolad is vid Klöxhultsskolan. Så kom och ta en tur!

För att tända lamporna trycker man på knappen som finns på väggen vid gungorna mittemot pulkabacken.

Det är bra om ni undviker att åka pulka på isen - respektera också våra avspärrningar, varje kväll spolas det is. Tack på förhand!

Diö ishall

Under vinterhalvåret välkomnas alla skridskosugna besökare till Diö ishall och allmänhetens åkning. Ishallen har en fullstor ishockeyrink och fikavänliga läktare som rymmer flera besökare.

Ishallen har öppettider för både skridskoåkning med klubba och utan klubba.

Öppettider Diö ishall

Öppettider Diö ishall

Dag

Tid

Måndag - fredag

14.00-16.00 med klubba

Lördag

16.00-18.00 utan klubba
18.00-21.00 med klubba

Söndag

09.00-11.00 utan klubba

Öppettider Diö ishall, lovdagar

Öppettider Diö ishall, lovdagar

Dag

Tid

Måndag - fredag

09.00-12.00 utan klubba

Måndag - fredag

12.00-16.00 med klubba

Haganäsparken

Haganäsparken är ett friluftsområde i centrala Älmhult. Här finns olika möjligheter att njuta av aktiviteter, motion och friluftsliv. Här finns bland annat elljusspår, tennisbanor, hembygdspark, lekpark, utegym, grillmöjligheter, hundrastgård och discgolfbana.

För dig med rullstol finns också en rullstolsslinga på området.

Haganäsparken Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Gångstig med träd.

Haganäsparken

Utegym

I Älmhult finns två utegym där du kan träna gratis året om. Utegymmen finns i Klöxhult och Haganäs.

Utegymmen är byggda i trä och har nio stationer med allt från marklyft till armgång. Båda gymmen har belysning och du hittar träningsinstruktioner vid varje station.

Motionsspår

Det finns många alternativ för den som är sugen på att ut och motionera. Allt från rundor på 2 km till 15 km och självklart går det att kombinera för längre rundor än så för de som vill anta utmaningen. Vissa rundor är grusat underlag där det är enkelt att ta sig fram och andra är slingriga stigar.

Upptäck alla motionsspår i Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Häradsbäck (elljusspår)

1,9 km långt elljusspår med grusat underlag.

Häradsbäck elljusspår på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Liatorp (elljusspår)

2 km långt elljusspår med grusat underlag.

Liatorps elljusspår på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Västra Bökhult

Vid bostadsområdet i Västra Bökhult finns det två olika slingor. Båda två är mestadels på smal stig. En blåmarkerad på 1,2 km samt en orangemarkerad på 4,3 km.

Här finns även en anslutningsled till spåren i Klöxhult för den som vill utöka längden på rundan. Kombinera exempelvis Västra Bökhult med Mossarundan via Tvärleden så får du en runda på 15 km.

Tvärleden

Tvärleden förbinder Mossarundan i Klöxhult med löparspåren i Västra Bökhult. Leden i sig är en 2 km lång stig och slingrar sig fram härligt i skog och mark.

Tvärleden på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Haganäs (elljusspår)

2 km långt elljusspår i Haganäsparken med grusat underlag. Det finns flera genvägar men dessa har ingen belysning. Här finns även ett utegym.

Haganäs elljusspår på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Klöxhult

Uppe i Klöxhult finns det flera olika spår att välja mellan. Här finns även ett utegym.

Klöxhultsrundan (elljusspår)

2,4 km långt elljusspår. Det finns även en anslutning från Klöxhultsskolan med elljus, anslutningen är 750 meter lång. Både huvudslingan och anslutningen är grusat underlag.

Klöxhultsrundan (elljusspår) på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Skånerundan

Skånerundan är en förlängning av elljusspåret, fast utan elljus. Totalt blir slingan ca 4,4 km och består av grusat underlag. Längst söderut på rundan finns Gränsstenen, stenen i sig är värd en extra titt och markerar gränsen mellan Småland och Skåne.

Skånerundan på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Mossarundan

Cirka 7 km lång trail markerad med orangea stolpar.Området innehåller flera möjliga genvägar och stigar och går att komplettera med en eller annan kilometer av elljusspåret och Skånerundan.

Här finns även en anslutningsled till spåren i Västra Bökhult för den som vill utöka längden på rundan. Starta exempelvis vid OK Älmes klubbstuga vid Fågelvägen i Klöxhult och spring via tvärleden till Västra Bökhult och tillbaka runt Mossarundan så får du en runda på 15 km.

Älmetrailen

3 km lång trail markerad med blå stolpar. Rundan består till största del utav stigar.

Älmetrailen på Älmhults kommuns naturkarta Länk till annan webbplats.

Älmhults skatepark

Skateparken är en plats för skateboard, inlines och kickbike. Parken är byggd för att passa alla, såväl nybörjare som proffs, unga som gamla och killar som tjejer.

Åk med förnuft och visa hänsyn. Glöm inte använda hjälm och skydd.
Skateparken ligger mellan Gemöskolan och Folkets hus.

I Älmhults kommun finns det även en pumptrack-bana och en teknik-bana som ägs av Älmhults handelsplats.

Två barn åker kickbike i skateparken. Det finns ramper och hinder att använda

Älmhults skatepark i centrum

Sporthallar i kommunen

Du kan boka kommunens idrottsanläggningar för bland annat idrott, möten eller barnkalas. Via kommunens webbokning kan du se befintliga lokaler, söka lediga tider och skicka en bokningsförfrågan. Tänk på att du måste vara minst 18 år för att göra en bokning.

Se och hyr kommunens sporthallar

Frisbeegolf

Discgolf eller frisbeegolf är en sport som passar alla. Det fungerar ungefär som vanlig golf men istället för klubbor används en eller flera discar per person och hålen utgörs av korgar. Det finns discar/frisbees i olika modeller och tyngder. Vinner gör den som går runt banan på lägst antal kast.

I Haganäsparken i centrala Älmhult finns en discgolfbana med 18 hål av varierande längd. Du kan låna discar att spela med gratis på servicecenter i kommunhuset.

Älmhult Discgolfpark Länk till annan webbplats.

Hälsans stig

Prova Hälsans stig och ta del av hur Älmhult växer med skolor och nya bostadsområden. En chans till motion och nya upptäckter.

Hälsans stig är en trygg och promenadvänlig slinga som sträcker sig genom Älmhults tätort. Slingan är totalt 5 km lång och varje kilometer är utmarkerad. Starta var du vill och räkna ihop hur många kilometer du har gått.

Se och ladda ner kartan för Hälsans stig i Älmhult Pdf, 4.5 MB.

Vad är Hälsans stig?

Riksförbundet HjärtLung samarbetar med landets kommuner med att skapa promenader för ett hälsosammare Sverige. Det finns idag cirka 130 stycken runt om i landet. 1995 etablerades den första Hälsans stig på Irland av irländska Hjärtfonden. Alla Hälsans stig-kartor finns på Riksförbundet HjärtLungs webbplats.

www.hjart-lung.se Länk till annan webbplats.

Haganäsbadet

Vill du ta ett dopp eller simma några längder? Välkommen till Haganäsbadet i Älmhult. Här kan du både bada, simma och gå på olika aktiviteter.

På Haganäsbadet erbjuder vi bland annat en 25-meters träningsbassäng, multibassäng som är höj- och sänkbar, bubbelpool och ett mindre barnland. Här finns även helt nya omklädningsrum, cafeteria och bastu.

Haganäsbadet Älmhults kommun

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 18 apr kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?