Energi- och klimatrådgivning

Tips för hur du kan ta kontroll över och minska din energianvändning för en hållbar ekonomi och miljö.

Med stigande elpriser och ett ansträngt läge på energimarknaden i Europa är det en god idé att se över sin energianvändning. Det finns mycket vi kan göra för att sänka energiförbrukningen och kostnaderna, både som privatperson, företag och i kommunens olika verksamheter.

Detta kan du göra själv

Studier visar att minskad elanvändning är det snabbaste sättet att få ned elpriserna i Europa och södra Sverige. En bra början för att få kontroll över energikostnaderna är att skaffa kunskap och se över sina vanor. Här följer några enkla och smarta tips för att minska din elanvändning. Du hittar fler tips på Energimyndighetens webbplats.

Se över ditt elavtal och din elräkning

För att få kontroll över energikostnaderna är det viktigt att skaffa sig kunskap om energibehovet. I ett vanligt hem fördelas energiförbrukningen mellan uppvärmning 50-60 procent, varmvatten 20-25 procent och hushållsel 20-25 procent. Mycket av detta kan man påverka. Att skaffa kunskap och se över sina vanor är en bra början.

Genom att läsa din faktura eller besöka din elleverantörs webbplats får du bättre koll på hur mycket el du förbrukar och vad det kostar. Därefter kan du börja ändra dina vanor.

Sänk inomhustemperaturen

Genom att sänka värmen med en grad kan du spara upp emot 5 procents energi.

Om du har rum som inte används kan du sänka värmen mer i dessa rum. En lagom underhållstemperatur ligger på cirka 10–15 grader.

Duscha lagom

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen

Tvätta fylld maskin och lufttorka tvätten

Tvättmaskinen drar mycket energi så det är en god idé att fylla maskinen när du tvättar. Använder du Eco- program får du en lägre energianvändning.

Torktumlaren drar hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Häng upp tvätten på torkstrecket istället.

Skippa standby

Stäng av apparater och utrustning helt när du inte använder dem och dra ut laddare när de inte används. Det både sparar energi och är säkrare utifrån brandsynpunkt.

En enkel lösning kan vara att använda dig av ett grenuttag som du antingen drar ut sladden på eller stänger av med strömbrytare. Koppla din utrustning till grenuttaget så blir det enkelt att stänga av när det inte används

Diska i diskmaskin

Välj Eco-programmet och undvik att spola av disken innan. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Rådgivning

Kommunens energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat.

Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänheten, små till medelstora företag och organisationer. Uppgiften är att hjälpa till att minska energianvändningen och där det är möjligt, använda miljövänligare teknik.

Kontakta Servicecenter för att få vägledning eller boka en tid med vår energi- och klimatrådgivare.

Jag vill energieffektivisera mitt företag

Att använda energi mer effektivt är inte bara mer ekonomiskt, det ger också andra fördelar för ditt företag och klimatet. På energimyndigheten hittar du som funderar på att energieffektivisera din organisation eller ditt företag mer information, stöd och vägledning.

Energimyndigheten – jag vill energieffektivisera min organisation eller företag Länk till annan webbplats.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 26 jun kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?