Artikeln publicerades 2 augusti 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Upptäck Delary i sommar

Hör du till dem som brukar besöka Delary badplats? Eller är du kanske en av dem som kör förbi och inte ens upptäckt skylten? Nu finns det ytterligare en anledning att besöka Delary då kultur- och naturstigen är utökad. Här kan du njuta av vacker natur och även lära dig mer om bygdens 250-åriga industrihistoria.

Delary badplats

Endast några hundra meter från väg 120 hittar du Delary badplats. Här finns en fin sandstrand med brygga som sträcker sig ut i Helge å och ett picknickbord längst ut. Ovanför strandremsan hittas ett lummigt grönområde med bänkar och bord som inbjuder till en skön stund.

Delary kultur- och naturstig

Vill du även röra lite på dig så rekommenderas kultur- och naturstigen som startar vid Delary Brukspark och sträcker sig 2,2 km förbi badplatsen och ut till Hallatorpsudden och tillbaka. Det går också utmärkt att följa leden en kortare bit från badplatsen och ut runt udden. Följ den enkla stigen och läs informationsskyltar med intressanta natur- och kulturhistoriska platser.

Flera vackra bänkar att sitta och njuta av grönskan och vattnet hittas också utefter leden. Bredvid Helge å finns en plattform med gångbroar som är tillgänglig för rullstol. Det går att köra bil ända fram. Har du tur är vattnet påsläppt från dammen så du även kan njuta av forsande vatten.

Bra att veta

På Naturkartan kan du läsa mer om Delary och om andra besöksplatser i kommunen. Om cykel- och vandringsleder, bryggor, tillgänglighet och toaletter med mera.

Naturkartan Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Under sommaren mäts vattenkvalitet och temperatur vid ett antal tillfällen och informationen kommer att läggas ut på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Badplatser och badvatten Länk till annan webbplats.