Artikeln publicerades 2 april 2025

Det här händer i området Furulund vid Älmhults Handelsplats

Fem män i gula och orange jackor på ett område som schaktas med grävmaskiner.

Vi har ställt några frågor till teamet som jobbar med projektet Furulund. När området är klart finns där mark för verksamheter och bostäder. Kenny Dahl, platschef på Älmby Entreprenad, Johan Thernström, chef för tekniska förvaltningen i Älmhults kommun, Emil Thillberg, arbetschef på Älmby Entreprenad, Pär Svensson projektledare i Älmhults kommun, Pierre Holmqvist, platschef på Älmby Entreprenad. Med i teamet är också ett tiotal grävmaskinister och lastbilschaufförer.

Arbetet med att skapa ett nytt attraktivt verksamhetsområde i Furulund har startat för några veckor sedan. Om du kör förbi på riksväg 23 eller Handelsvägen kan du se grävmaskinerna och området som håller på att ta form.

Det är Älmby Entreprenad som gör markarbetet. Förutom grävmaskinister har de en platschef, en arbetsledare och en arbetschef med i projektet Furulund. Platschefen och arbetsledaren driver projektet tillsammans med projektledaren på Älmhults kommun, Pär Svensson. Samarbete och god planering är grundförutsättningarna för att så här stora projekt ska fungera. Alla arbetsmoment ska göras på rätt sätt, i rätt tid och med rätt resurser för att säkerställa kvalitet och uppnå förväntat resultat.

För ett par veckor sedan började vi med etableringen det vill säga göra i ordning en plats som vi kan ha som lager, parkering och där arbetsbodarna för de som jobbar här kan stå. Parallellt med det började vi schakta. Kör du förbi ser du att vi har sorterat stenar, stubbar och jord i långa strängar. Vissa massor blir till en stabil grund, vissa massor kommer att bli till bullervall ut med Danska vägen och riksväg 23. Stubbar går inte att återanvända och här är mycket sten som ska transporteras bort, förklarar Emil Thillberg, arbetschef på Älmby Entreprenad.

Vilka är de största utmaningarna vid grävningen?

Grävmaskinisterna har digitala kartor i sina maskiner som visar exakt hur marknivån ska vara och var vägar, gång- och cykelbanor, vattenledningar, el, belysning, fiber och dagvattendammar ska placeras. Det skapar grunden för det vi kallar infrastruktur. Det är ett hantverk att gräva även om vi idag har hjälp av teknik. Utmaningen skulle väl i det här området vara att det är mycket sten och det är egentligen inte svårt, men tar lite mer tid, förklarar Kenny Dahl, platschef på Älmby Entreprenad.

Nu tar arbetet fart, och snart kommer upp till tio grävmaskiner att arbeta samtidigt, tillsammans med fordon som transporterar material till och från platsen. Allt måste synkroniseras noggrant för att få ett bra flöde på transporterna till och från området.
Dessutom skapas grönområden med träd och dammar samt gång- och cykelvägar som gör det smidigt och tryggt att röra sig i området.

Vi har veckovisa avstämningar och ett mycket bra samarbete med Älmby och deras medarbetare, berättar Pär Svensson projektledare Älmhults kommun och fortsätter:

När markarbetet kommit en bit på väg påbörjas samförläggningen av vatten, avlopp, el och fiber och belysning. Därefter fyller Älmby igen schakten och gör marken redo för asfaltering. Många moment pågår samtidigt, och det är en utmaning att få allt att flyta så att ingen behöver vänta på något. Här sätts samarbetet verkligen på prov. Vi känner oss trygga med entreprenören Älmby. De håller en hög kvalitet på sitt arbete.

Mark med bästa skyltläge

När allt är klart kommer det att finnas verksamhetsmark med ett av de bästa skyltlägena längs riksväg 23. Det finns en stor efterfrågan på verksamhetsmark, och vi kommer att publicera mer information om detta längre fram. Längs Handelsvägen finns även mark som är planerad för bostäder och som kommer att göras ordning i ett senare skede.

Sorterat sten och jord i långa rader på ett område där det grävs.

Kör du förbi ser du att Älmby har sorterat stenar, stubbar och jord i långa strängar. Vissa massor blir till en stabil grund, vissa massor kommer att bli till bullervall ut med Danska vägen och riksväg 23.