Artikeln publicerades 11 september 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Suicidpreventiva dagen 10 september

Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet årskurs 3 på Haganässkolan arbetar i psykiatrikursen med kunskaper om suicid och suicidprevention. Ett svårt men viktigt ämne som är förknippat med mycket stigmatisering.

Eftersom det är den internationella suicidpreventiva dagen den 10 september varje år, ville klassen använda tillfället att engagera sig på skolan. Genom att öppna upp kring ämnet och ge tips till allmänheten om hur de kan prata med nära om svåra tankar.

Det är viktigt att normalisera ämnet och prata om psykisk ohälsa, säger Ato, elev i VO21.

Eleverna har utgått från Suicide Zero och Våga Fråga’s informationsmateriel. Kampanjen pågår under vecka 37 och går ut på att sprida kunskap om var man kan vända sig, hur anhöriga kan stödja och fakta kring psykisk ohälsa som kan leda till suicid. I kampanjen gör eleverna inlägg i sociala medier samt sprider kunskapen på Haganässkolan genom intern-TV, posters på skolan och i skolbiblioteket.

Som anhörig kan du stödja genom att lyssna, vara närvarande, göra något kul tillsammans. Det är viktigt att fråga om personens mående och inte döma, säger Sahra, elev i Vo21.