Artikeln publicerades 14 mars 2024

Fler elever söker sig till Haganässkolan i Älmhult hösten 2024

Tre elever arbetar framför ett skyltfönster

Nu har alla niondeklassare gjort sitt gymnasieval inför hösten 2024. Siffrorna visar att fler elever har valt att söka sig till Haganässkolan. I jämförelse med antagningen 2022 och 2023 har antalet ansökningar ökat markant.

Enligt Olof Gustafsson, rektor på skolan, har elevernas intresse för Haganässkolan fått en betydande skjuts. Den första antagsningsperioden är avklarad och Olof ser fram mot att få ta del av de slutgiltiga antagningssiffrorna.

– Det är 64 fler sökande än förra året och sen ska de fördelas på våra klasser. Vi gjorde en satsning på industriprogrammet som ser ut att falla väl ut och vi fyller platserna vi har, berättar han.

Ny idrottsinriktning

Till hösten kryddar man bland annat med en ny idrottsinriktning.

– Vi har haft idrottsutbildning tidigare på skolan men inte fått det där lyftet. Därför lade vi ner det i höstas för att försöka få till en nystart under 2024, så när företaget B Innovation kontaktade oss passade det väldigt väl in i den satsningen vi ändå hade tänkt oss, berättar Olof.

Volleyboll och fotboll är först ut bland sporterna men Olof berättar att de räknar med att även kunna erbjuda golf inom kort. Under läsåren som startar 2025–2026 hoppas de även att simning och basket finns med bland valen.

– Vi har ett guldläge. Skolan är ju i en idrottsanläggning. Därför tror vi att det kommer att bli en stor grej på skolan, berättar han.

Viktiga datum

Så här ser sökperioden ut för gymnasievalet.

  • 15 januari - ansökan öppnar till gymnasieskolan.
  • 15 februari - sista dagen för ansökan till gymnasiet.
  • 15 april - preliminär antagning är avslutad.
  • 25 april - första ansökningsdag för omval/nyval.
  • 15 maj - sista dag för omval/nyval.
  • 1 juli - slutgiltigt antagningsbesked.
  • 31 juli - sista dag att svara ja eller nej till erbjuden plats.