Vattenledning mellan Älmhult och Diö

Fiskevägen med utsikt över sjön Möckeln.

Fiskevägen med utsikt över sjön Möckeln.

Här hittar du information om arbetet med överföringsledningen för dricksvatten mellan Älmhults vattenverk och Diö vattenverk.

Tidplan Älmhults tätort

I september 2023 togs första spadtaget för överföringsledningen, där den första etappen inne i Älmhults tätort beräknades vara klar innan sommaren 2024. Vissa förseningar har uppstått, som gör att arbetet beräknas vara klart i oktober 2024 och med återställning av ytorna vi grävt senast i november.

Arbetet pausas under semestertid.

Arbeten som återstår i första etappen

  • Norra delen av Fiskevägen-Stationsvägen
    Drygt 250 meter vattenledning ska grävas ner. I samband med detta görs även åtgärder för att vattnet ska rinna undan bättre från gatan.
  • Fiskevägen
    Återställningsarbeten kvarstår. När vattenledningen är färdig och godkänd ska inkoppling göras till befintliga ledningar i anslutande vägar till Fiskevägen.
  • GC-väg mellan Fiskevägen och Heintzes väg
    Åerställningsarbeten kvarstår. Inkoppling av ny ledning till befintligt ledningsnät ska göras. Därför är fortfarande ett schakt öppet längs med cykelvägen.
  • Strandvägen och Elmevägen
    Ytterligare 250 meter ledning ska grävas ner längs Strandvägens södra del, samt längs Elmevägen.

Du kan läsa mer om delsträckorna nedan. I samband med att en väg eller vattnet behöver stängas av uppdaterar vi kommunens webbsida ”Drift- och serviceinformation”.

Registrera ditt mobilnummer för att få information

När den nya ledningen ska kopplas in på ledningsnätet till din fastighet kommer vi att stänga av vattnet. Om du har ett mobilnummer registrerat på din adress får du ett SMS av oss om du berörs av att vattenet stängs av.

Om du inte har registrerat ditt mobilnummer gå in på kommunens webbsida ”Drift- och serviceinformation”.

Vi skyltar och leder om trafik

Det kan bli ändringar i information och tidplan. Ibland uppstår oförutsedda händelser, som gör att arbetet planeras om. Vi ber därför om förståelse för detta och att du är uppmärksam på skyltar och avstängningar, så du inte utsätter dig själv, våra medarbetare och entreprenörer för risker.

Uppdaterad information om aktuella avstängningar och omledningar finns i första hand på kommunens webbsida ”Drift- och serviceinformation”. Tack för er förståelse.

Tidplan för sträckan fram till Diö

För de etapper som är kvar, det vill säga sträckan från Älmhults tätort till Diö, har vi inget datum för byggstart ännu. Sträckan projekteras just nu. Först när ledningens utformning är bestämd och alla nödvändiga tillstånd har prövats kommer vi att bestämma ett datum för byggstart.

Markägare

Du som är markägare och berörs av ledningen har blivit kontaktade via brev. Det är markägare som redan idag har vatten- eller avloppsledningar på sin mark. Vi kommer efter hand att ta kontakt med dig som är berörd för ett personligt möte. Vi har börjat med att träffa markägare mellan Älmhult och Stenbrohult. När vi går vidare med projektering norrut, bokar vi in träffar med resterande markägare.

Trädfällning

För att få plats och skapa en trygg arbetsmiljö för schaktningsarbeten och arbetsfordon behöver vi ta ner träd.

I Älmhults tätort har vi gjort det arbetet. Det kan vara ytterligare enstaka träd som behöver tas ner för arbetsmiljön eller för att ledningen behöver flyttas på grund av exempelvis berg. Vi tar inte ner fler träd än nödvändigt och har därför sparat så många vi kan i ett första skede.

Vi kommer att kontakta berörda markägare, norr ut mot Diö, innan det blir aktuellt att ta ner träd på den sträckan.

Arbeten som återstår i Älmhults tätort

Norra delen av Fiskevägen-Stationsvägen

I den norra delen av Fiskevägen och på Stationsvägen ska de sista drygt 250 meter vattenledning grävas ner. Norrut och söderut är ledningarna nedlagda. Arbetet sätter i gång i början av maj och beräknas vara klart i september.

Arbetet pausas under semestern. Vi återställer temporärt för att boende och trafik ska påverkas så lite som möjligt.

Skiss över vägsträcka som påverkas av arbeten.

Röd linje visar berörd sträcka i Norra Fiskevägen och Stationsvägen, där grävning kommer att ske.

I samband med den nya vattenledningen läggs även en ny dagvattenledning och vissa gatubrunnar byts ut, för att förbättra avrinningen från gatan.

Servisledningar, de ledningar som ansluter husen till ledningsnätet, ses över och byts vid behov. På så vis minskar risken för vattenläckor och avloppsstopp. Vi byter däremot inte några ledningar inne på privat tomtmark, då det är fastighetsägaren som äger dessa. Däremot kan schaktgropen hamna intill tomtgräns eller i vissa fall någon halvmeter in på tomten. I sådant fall tas kontakt med fastighetsägaren för att informera, och återställning görs.

Strax utanför tomtgräns finns ansvarsgränsen, den så kallade ”förbindelsepunkten”, som vanligtvis är en ventil eller brunn. Fastighetsägaren ansvarar för ledningarna inne på tomten, fram till förbindelsepunkten.

Beroende på vilka grusmassor som vägen har byggts upp med, hoppas vi kunna hålla schakten smal så att bilar kan komma förbi och nå husen under hela byggtiden. Vi hoppas också att vi kan hålla Solvikstunneln öppen för gång- och cykeltrafik. Det kan bli enstaka kortvariga avstängningar (1-2 dagar), när servisledningar ska läggas tvärs över vägen. Under den tiden kan du parkera utmed Möckelns väg. Vi ställer då våra bilar på annan plats.

Det kommer att bli omledning av trafik, där de som bor eller ska besöka hus norr om arbetsområdet, når dessa via en tillfällig tillfartsvägen från Växjövägen. Provisoriska vägar kommer att göras.

Var uppmärksam på skyltar och prata gärna med personal på arbetsområdet. De kan svara på de flesta frågor.

Skiss över vägsträcka som påverkas av arbeten.

Svart pil visar tillfällig in- och utfart mellan Stationsvägen och Växjövägen. Den används för att komma till och från hus norr om korsningen Fiskevägen-Stationsvägen och Möckelns väg enligt blå pil. Följ anvisningar och skyltar.

När vattenledningen är nedgrävd väntar vi på att den kontrolleras. Den ska bli godkänd innan den kan kopplas in. Därför behöver vi gräva igen vid tomtgränser där servisledningarna ska kopplas in. I samband med detta stängs vattnet av. När det blir aktuellt får du, som har registrerat ditt telefonnummer, ett SMS.

Först när alla inkopplingar är gjorda kan vägen återställas med asfalt. Vi beräknar att det görs senast i november 2024.

Fiskevägen

På Fiskevägens södra del, mellan Öringstigen och Abborrstigen, är ledningarna redan nedgrävda. Det som återstår är främst asfaltering.

Hela vattenledningen behöver byggas klart innan den kan spolas och kontrolleras. Först när alla prover är godkända ska den nya vattenledningen anslutas till befintliga ledningar i gatorna mellan Öringstigen och Abborrstigen. Detta innebär att vi behöver gräva igen i varje korsning, vilket gör att vi väntar med asfaltering tills alla inkopplingar är klara. Asfaltering kommer därför att ske senast i november 2024.

I samband med att den nya vattenledningen ansluts till befintligt ledningsnät stängs vattnet av. När det blir aktuellt får du, som har registrerat ditt telefonnummer, ett SMS.

Gång- och cykelvägen norr om Abborrstigen

Det finns fortfarande ett schakt öppet över gång- och cykelvägen norr om Abborrstigen. Här har byggts en provisorisk gång- och cykelväg runt byggnaden och schakten, fram tills det kan läggas igen. Det är planerat att ske under juni 2024, men kan bli fördröjt om det blir en regnig försommar. De arbeten som är kvar på denna plats är beroende av tillräckligt torrt väder och låga grundvattennivåer.

Återställning av gång- och cykelvägen görs med grus fram tills asfaltering sker i samband med asfaltering av Fiskevägen.

Skiss över vägsträcka som påverkas av arbeten.

Gång- och cykelvägen norr om Abborrstigen är avgrävd (rött kryss) på grund av arbeten med VA-ledningar. En tillfällig väg har byggts runt byggnaden och visas på kartan med blå markering.

Gång- och cykelvägen mellan Fiskevägen och Heintzes väg

Gång- och cykelvägen från Fiskevägen till Heintzes väg är avstängd på grund av att den är i dåligt skick. På grund av skador i asfalten finns det risk för person- eller sakskador. Skadorna i asfalten behöver lagas innan vägen kan öppnas. Lagningen är beställd och utförs av extern entreprenör.

Skiss över vägsträcka som påverkas av arbeten.

Markerad gång- och cykelväg, från Fiskevägen till Heintzes väg är avstängd. Skador i vägen ska asfalteras innan den kan öppnas. Söderut från Heintzes väg till Gemönsvägen är gång- och cykelvägen öppen.

Längs med GC-vägen finns fortfarande ett schakt öppet. Den planeras att läggas igen under juni 2024, men kan bli fördröjt om det blir en regnig försommar. De arbeten som är kvar på denna plats är beroende av tillräckligt torrt väder och låga grundvattennivåer. Schaktgropen är inhägnad med skyddsbarriär (betongfundament och stängsel), för att undvika olyckor om gång- och cykelvägen hinner öppnas upp innan schakten kan läggas igen.

Strandvägen och Elmevägen

Ungefär hälften av ledningsarbetet är utfört i Strandvägen. Därefter behövde arbetet pausas på grund av höga vattennivåer i sjön. Arbetet längs Strandvägen och Elmevägen återupptas i augusti 2024, och beräknas vara klart under september.

Vi planerar inte för några avstängningar av Strandvägen, men trafiken behöver samsas med transporter och arbetsfordon. När vi gräver längs Elmevägen kommer halva vägbanan att stängas av. Trafiken leds åt ett håll i taget med trafikljus. När det blir aktuellt publicerar vi information på kommunens webbsida för ”Drift- och serviceinformation”.

Postutdelning och sophämtning

Vi gör allt vi kan för att post- och sophanteringen ska fungera som vanligt. I vissa fall kan vi behöva flytta postlådor och soptunnor tillfälligt. Ring gärna kommunens Servicecenter om det är något som inte fungera, eller prata med personalen som arbetar på platsen, för att ge oss möjlighet att lösa situationen.

Busshållplatser

Busshållplatser på Fiskevägen är åter i drift.

Återvinningsstationen på Fiskevägen

SSAM har beslutat att stationen på Fiskevägen ska stängas. På sopor.nu kan du hitta närmast återvinningsstation. Du kan också lämna på Äskya återvinningscentral i Älmhult.

Hur vi informerar

Hushåll berörs på olika vis av detta stora och över tid löpande gräv- och byggbrojekt.

  • Under stadsutvecklingsprojekt publicerar vi information i stora drag om olika projekt.
  • Under Driftinformation publiceras mer detaljerad information om tider, avstängningar och skyltning av olika arbeten.
  • Specifik Information som bara berör vissa hushåll görs via telefon eller brev, till exempel om du är markägare där ledningsrätt för vatten- och avloppsledningar är dragna.
  • Information om bland annat vattenavstängningar görs via sms. Är du inte registrerad eller vill registrera ytterliga ett telefonnummer kan du göra det.

Registrera telefonnummer för att få driftinformation via sms

Om projektet vattenledning mellan Älmhult och Diö

För att säkra vattenförsörjningen till Diö, Liatorp, Stenbrohult, Råshult och Möckelsnäs kommer en ny överföringsledning för vatten att byggas mellan vattenverket i Älmhult till vattenverket i Diö. Ledningen kommer även att försörja delar av området Möckeln, där kapaciteten behöver stärkas upp.

I de flesta fall går överföringsledningen i gator i samhällen eller ute i skogen. Älmhults kommun har en befintlig ledningsrätt för vatten- och avloppsledningar mellan Älmhult och Diö, och det är i första hand där som vi kommer gräva. Om exempelvis terrängen eller naturvärden påverkar denna möjlighet kan den nya ledningen behöva läggas på annan plats. I sådant fall tas kontakt med berörd fastighetsägare för att diskutera lösningar.

Vissa sträckor på den befintliga överföringsledningen för avloppsvatten har under en längre tid varit i behov av att bytas ut. Att samordna detta med att lägga ner en överföringsledning för vatten är kostnadseffektivt.

De gånger då vi behöver korsa väg 600 och järnvägen kommer vi troligtvis att dra ledningen i befintlig kulvert eller borra under dem, vilket i så fall gör att trafiken inte påverkas. På vissa sträckor ligger ledningen längs med väg 600. Eftersom vi inte får gräva eller arbeta nära vägen, kan det bli nödvändigt att stänga av ett körfält med trafikljus under vissa perioder.

Projektet i sin helhet tar cirka tre år och under ”Driftinformation” på vår webb hittar du aktuell information, till exempel om vi behöver stänga av gator.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 15 maj kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?