Hoppa direkt till innehållet

Upptäck närområdet

Upptäck grannområdet Sagomuseet Växjö Huseby Åsnen Svarta bergen Lekoseum Smålandet

Klicka på kartan för att läsa mer om respektive besöksmål.

Älmhult erbjuder många fina platser och upplevelser - både i kommunen men också i vårt grannområde. Nedan är en lista på dagsutflykter som passar bra om du vill ha Älmhult som bas för din semestervecka men också är benägen att köra en bit för en upplevelse.

Nationalparksdestination Åsnen Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 34 minuter till Ålshults handelsbod och våffelcafé

Sveriges nya Nationalpark, Åsnen, ligger endast 35 minuters bilväg från Älmhult. Den västra nationalparksentrén ligger vid det så kallade Trollberget som också är en sägenplats. Kör ner till Ålshult och dess handelsbod för en fika eller lättare lunch i Ålshults handelsbod. Därifrån går det att köra ut till Getnö med sin camping och många aktiviteter. Här är perfekt att hyra kanot eller kajak för att se nationalparken på riktigt, alltså från vattnet. Kör sedan till Urshult och Sirkövägen genom sjön Åsnen norrut. Här finns flera sevärdheter och överlag ett vackert landskap, ofta med inslag av äppelodlingar. Huvudentrén till nationalparken är Bjurkärr, norr om Sirkön, och är värt ett stopp med vid ädellövskog och särskilt gamla ekar. På tillbakavägen till Älmhult går att göra en liten avstickare förbi Huseby Bruk, värt en dagsutflykt i sig…

Destination Åsnen beskriver vad man inte får missa om man bara har en dag i Åsnenområdet:

”Havsörn, årta och gök startar kanske upp din morgon vid Husebymadens fågeltorn. Vid Huseby bruk berättar Naturum om Åsnens landskap och djurliv, medan omgivningarna rymmer Mörrumsåns virvlande vatten och mjuk slottsparksgrönska.

Fortsätt söderut längs Åsnens vikar och vatten. Bortom Bjurkärr och Lunnabacken följer unika ängsfruktsodlingar med både Gullviva och rosa äppelblom. Tvärs över sjön retas fantasin av Trollbergets täta skogar och mörka klippor. Avsluta dagen med stämningsfull kvällspromenad från Ulvö längs Banvallsledens gamla järnvägsbroar genom Åsnens vattenvärld. Du belönas med både vildmarksskymning och ropande Storlom.”


Vy över sjön Åsnen

Smålandet Älgpark Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 34 minuter

Smålandet Älgpark är en perfekt dagsutflykt från Älmhult om du vill se skogens konung, älgen, på nära håll. Här erbjuds älgsafari, både med egen bil och tillsammans med andra nyfikna i safaritåg. Vägen genom älgarnas hem slingrar sig fram och ofta ser man både vuxna och unga älgar. Längre in bor Bisonoxarna, dessa djur är också imponerande i sin storlek och sin långa päls.

En klassisk röd stuga fungerar som våffelstuga. Våffelstugan sitter ihop med en restaurangdel, med stadigare lunchalternativ och sittplatser både ute och inne. Intill ligger en gedigen souvenirbutik, du kan ju gissa vad man kan köpa olika varianter av här inne…

Grupper kan förboka en egen stuga för lunch eller fika, eller varför inte festvåningen för en ordentlig middag.

 

Två älgar får mat

Sagomuseet Ljungby Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 46 minuter

”Fantastiska sagor och sägner om tomtar och troll, näcken och skogsfrun, maror och gastar har i alla tider roat och förskräckt folk. Sagomuseet i Ljungby levandegör den muntliga berättartraditionen i Sverige.”

Sagomuseet i Ljungby är centrum för sagobygden med sina sägenplatser, varav tio av dessa finns i Älmhult. På museet kan man uppleva sagoberättande på riktigt med en sagoexpert. Vill man hellre strosa fritt i museet är det uppbyggt på ett intressant och roligt sätt för både stora och små.

De har aktiviteter på svenska, engelska och tyska.

 

Guide berättar sagor

Huseby bruk Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 30 minuter

Huseby bruk är en plats där tiden stannat vid början på 1900-talet. Detta järnbruk etablerades redan på 1600-talet då läget var optimalt för denna typ av verksamhet. Sjömalm togs från de omkringliggande sjöarna, kol att elda med fick man från Småländska skogar och vattenkraften fick det hela att snurra.

Idag är Huseby öppet för allmänheten. Området är en genuin bruksmiljö innehållande slott, museum, herrgårdspark och påfåglar. Frökens café och restaurang finns på området och serverar mat och fika allt efter säsong. Här finns Naturum Kronoberg som ger besökaren en inblick i djur och växtlivet i denna region, det är särskilt fokus på naturen i Nationalpark Åsnen, som bara ligger några kilometer söderut från Huseby.

Huseby erbjuder också kurser och särskilda evenemang av olika slag. Bondens påsk startar igång året och Huseby julmarknad brukar avsluta det. Julmarknaden är en av nordens största och mest välbesökta.

Juni-augusti är det entré till området.

 

Elegant dam på terassen

Lekoseum i Osby Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 21 minuter
Tid med tåg från Älmhult: 11 minuter

Lekoseum i Osby är vad det låter som – ett nostalgiskt museum för det äldre barnet samtidigt som det inbjuder yngre barn till lek på plats. Det klassiska leksaksmärket BRIO kommer från Osby och är en stor del av utställningen. Lekoseum byggdes till BRIOs 100årsjubileum 1984. Lekoseum ligger precis vid järnvägsstationen i Osby, så det går lätt att ta tåget från Älmhult. I Lekoseum finns ett café och i BRIOs gamla kontorshus mitt emot finns en leksaksbutik.

I källaren på Lekoseum finns en stor tomteverkstad, missa inte denna vid ditt besök.

 

Barn leker med tåg

Svarta Bergen i Lönsboda Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 26 minuter

Svarta Bergen är ett perfekt utflyktsmål för gruppresor, skolklasser och konstintresserade, men platsens speciella atmosfär och vackra vyer ger också avkoppling och inspiration för alla besökare.

Denna plats omnämns som världens största dagbrott för svart diabas, även kallad svart granit. Diabas är en mörk bergart och finns i små koncentrerade stråk, ofta inte mer än 50-100 meter breda. Detta stråk är inte mer än 50 meter brett vilket tydligt syns i detta naturmuseum. Dock är stråken desto längre, på plats i "Svarta Bergen" är brottet hela 900 meter långt och därtill 75 meter djupt. Även i Älmhults kommun finns diabas-stråk, till exempel i Såganäs, strax intill Linnés Råshult.

I Svarta bergen går att få guidad tur för små och stora grupper. Här finns en informationslokal med plats för 50 sittande gäster i anslutning till servering av både fika och mat. Det går även att köpa suvenirer och böcker om stenindustrins betydelse för bygden.

 

Stenskulpturer

Växjö - matstaden Länk till annan webbplats.

Tid med bil från centrala Älmhult: 55 minuter
Tid med tåg från Älmhult: 44 minuter

Besöker du Älmhult fler än ett fåtal dagar och gillar att skämma bort dig med smakupplevelser? Då får du givetvis inte missa Älmhults egen WhiteGuide-restaurang Brasserie Goaroije. Du får heller inte missa möjligheten till en middag eller ett glas vin i solnedgången på Sjöstugans Campings uteservering eller för den delen Möckelsnäs herrgårds motsavrighet...

När du provat dessa pärlor ska du dock känna till möjligheten att ta tåget till Växjö, 45 minuters resa enkel väg, för att besöka regionens flaggskepp och Michelinkrog PM & Vänner som serverar en smakupplevelse i en småländsk anda.

Vid sidan av detta flaggskepp som vinner stora utmärkelser för både mat- och dryckeskunskapen de besitter finns några Whiteguiderestauranger därtill. Först kan nämnas PM & Vänners egen Bistro som i sig håller hög klass. Izakaya Moshi, ett stenkast från stationen serverar vällagade smårätter. De kallas sig själva för en japansk pub... Finrummet på Kafé de luxe är också ett nämnvärt alternativ för en fin smakupplevelse med lokala råvaror.

 

räkor på tallrik
Till toppen