Hoppa direkt till innehållet

Kanotleden Helge å

två kanoter paddlar i helge å. 

Att paddla kanotleden Helge å lämpar sig för alla som vill uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt. Detta är en vattenväg för paddling genom både sjö och å.

Kanotleden med sina rastplatser är öppna 1 maj - 31 september.

Djupdyk i kartan ovan för att planera din rutt.

Lämpliga startplatser är Välje badplats i Virestadsjön, Ryssby i norra delarna av systemet eller Sjöstugans Camping i Älmhult. Det går att paddla både medströms och motströms men det vanligaste målet på denna kanotled är Gustavsfors eftersom ån därefter blir stenig och ström. Det finns elva kanotrastplatser utmed leden som tillhandahåller ved, utedass och sophämtning för kanotister som vill övernatta. Vi hänvisar endast till dessa som lämpliga för övernatt­ning och det hela fungerar med hjälp av kanotcheckar som köps i Älmhults och Ljungbys turistinformation samt hos kanotuthyrarna.

Till kanotister som köper kanotcheckar erbjuds också ett kanotledsfiskekort till ett bra pris. Fisket med detta gäller under kanotfärden från Virestad till Gustavsfors. Dessa säljs också av turistinformationerna samt kanotuthyrarna.

Ta dig ut – i tre snabba steg!

  • Bestäm vilken sträcka du vill paddla! Karta över leden finns på turistinformationerna, hos kanotuthyrarna och de flesta lägerplatserna. Se även högerkolumnen här bredvid på hemsidan (eller nederst om du surfar via telefon)
  • Hyr kanot och köp kanotcheckar för planerat antal övernattningar. Glöm inte kanotledsfiskekortet om du vill fiska din egen middag.
  • Packa mat och tält och njut av naturupplevelsen. Tälta på angivna kanotrastplatser och lämna naturen så som du själv fann den.

Respektera naturen genom att följa Allemansrätten - läs mer om Allemansrätten här! Kanotister bör också vara medvetna om att hård vind plötsligt kan blåsa upp på sjön Möckeln.

Glöm inte att använda flytväst!

Det går att låna flytvästar gratis på Älmhults turistinformation. Det går även att hyra flytvästar på Ljungbys turistinformation till en rimlig summa.

Kanotuthyrare

Agunnaryds Lanthandel

Telefon +46 (0)372-690 39, +46 (0)70-376 39 81
E-post lanthandeln@agunnaryd.se

Sjöfors kanoter

Telefon 0708-11 60 95
E-post sjoforskanot@gmail.com

Sjöstugans Camping

Telefon 0476-716 00, 070-672 82 12
E-post info@sjostugan.com
Hemsida www.sjostugan.se Länk till annan webbplats., www.helgea.nu Länk till annan webbplats.

Kano-Ekspressen

Telefon +45(0)46 49 68 00
E-post frimann@kanoekspressen.dk
Hemsida www.kanoekspressen.dk Länk till annan webbplats. 

Agundaborg Camp & Paddle

Telefon 0767- 14 82 71
E-post camp@agundaborg.com
Hemsida www.agundaborg.com Länk till annan webbplats.


Du kanske också är intresserad av:

Till toppen