Hoppa direkt till innehållet

Småländska smaker när den är som bäst

Isterband med ölkorv och dillstuvad potatis serverad på planka

Sjöarna, ängarna och skogarna är den småländska matens eget skafferi. Här delar vi med oss av de traditionella rätter som är mest kända från trakten.

Isterband – den småländska nationalrätten

Förr var isterband vardagsmat i Småland men i dag har rätten även vandrat sig in på gourmetkrogarna. Det vanliga är att servera dem stekta, gärna med dillstuvad potatis, inlagda rödbetor och kanske lite lingonsylt till. Isterbanden är oftast gjorda på fläskkött och innehåller alltid lite potatis, gryn – eller bådadera. 

Krösamos

I de småländska skogarna växer gott om röda lingon – skogens röda guld. Av lingonen kokar vi krösamos som äts till många olika rätter, bland annat till stekt strömming, köttbullar och kroppkakor.

Ostkaka

Ostkakan är självskriven på ett riktigt småländskt kalas. Förr i tiden hade gästerna ofta med sig ostkaka som förning. Om du har turen att bli bjuden, kan det vara bra att veta att du alltid börjar på mitten av ostkakan. 

Vi äter ostkakan ljummen, gärna med klarbärssylt och lättvispad grädde. Förutom mjölk innehåller ostkakan mjöl och ostlöpe, bittermandel, ägg, grädde, mandel och socker.

Bönegröt  

Bönegröten är vanlig i våra trakter. Den är ett mos som görs av både potatis och bondbönor. Bondbönorna ger härlig smak och färg. Bönegröten är fantastiskt god till isterband eller stekt fläsk med en klick lingonsylt till – småländsk husmanskost när den är som bäst!

Gös från sjön Möckeln

Gösen är en riktig festfisk och finns i sjön Möckeln där den med fördel fångas precis i skymningen. Smörstekt gös – hel eller filéad serveras med allehanda tillbehör för säsongen; nypotatis, dill, kantareller, mangold eller varför inte ugnsrostade rotfrukter?  

Till toppen