Turistinformation

Vi hjälper dig med information om sevärdheter, aktiviteter, var du kan äta, evenemang och boende.

Tourist information

Välkommen till Älmhult - känn dig som hemma!

I Älmhults kommun finns oanade skatter och upplevelser för dig som vill utforska vår del av Småland. Här finns det fantastisk natur, flera naturreservat och fiskevatten att uppleva. Vi har även ett rikt kulturliv, genuina sevärdheter och fantastiska shoppingmöjligheter.

I Älmhult är vi oerhört stolta över vårt näringsliv med fler än 1 800 företag. Mest kända är vi för att Älmhult är hjärtat av IKEA. Det var här allting började en gång för det företag som i dag är världens största heminredningsföretag. I Älmhult hittar du också världens enda IKEA Museum.

Det var också här i Råshult som den välkände vetenskapsmannen Carl von Linné föddes. Världen har kommit till Älmhult - då vi har människor från hela världen i vår kommun. Vi är stolta över att ha skapat en mötesplats tillsammans i Home of the home. En plats där du kan uppleva det riktigt genuina och känna dig som hemma.

Det är alltid mycket på gång i Älmhult, hela Älmhults kommun väntar på att få upplevas i en semester, svemester eller hemester. Varmt välkommen hem till oss!

Här kan du se allt som finns att göra i Älmhult

Älmhults turistinformation

Älmhults turistinformation är bemannad året runt och ligger centralt i Älmhult på Stortorget 1. Vi hjälper dig med information om sevärdheter, aktiviteter, var du kan äta, evenemang och boende. Vi säljer fiskekort, kanotcheckar och kartor. Hos oss kan du också låna flytväst och frisbee gratis. Till vår hjälp har vi flera InfoPoints på olika platser i kommunen.

Älmhult InfoPoints

Älmhults InfoPoints är certifierade av Älmhults turistinformation. Syftet är att ge dig som besökare bättre tillgång till turistinformation. Här hittar du bland annat kartor och broschyrer.

Service

Gasol/LPG

Handelsboden i Häradsbäck

Ladda elbil eller tanka fordonsgas

Ladda och tanka grönt i Älmhults kommun

Flytvästar

Flytvästar finns att låna hos Turistinformationen

Cykelservice

Brand, brott och sjukvård

Räddningstjänst

Vid akuta ärenden ring 112

Älmhults Räddningstjänst

Polis

Sjukvård

Toaletter

ICA Maxi

Kommunhuset

Älmhults bibliotek

Älmhults station

Återvinning/avfall

Liatorps och Äskya återvinningscentral

SSAM - återvinningscentraler i Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Veterinär

Möckelns veterinärklinik

Älmhults Veterinärklinik

Vetmobilen

Vetmobilen Länk till annan webbplats.

Animalix Älmhult

Bo och sova

Hur vill du sova? I Älmhult hittar du boende för alla smaker – allt från herrgårdshotell till pensionat, camping och stugor. I Älmhult finns även IKEA Hotell som är Smålands största hotell med sina 500 bäddar!

I Älmhult bor du ständigt med skogen runt knuten, så varför inte göra det i en av alla de stugor som finns att hyra? Drömmen om en egen trädgård med närhet till sjö och natur men ändå inte långt ifrån närmaste tätort kan bli sann här.

IKEA Hotell

IKEA Hotell är ett av Smålands största hotell med sina 254 rum och präglas av en internationell hemkänsla. Hotellet finns mitt i Älmhult med närhet till både IKEA Museum och många andra besöksmål. På hotellet sker många möten och konferenser med deltagare från hela världen. På helgerna och sommartid hittar även många turister hit.

Restaurang med lunchservering måndag-fredag. Kvällsservering måndag – söndag. Konferensrum. Innergård med härlig trädgård. Gästtvättstuga. Gym och bastu. Vardagsrum. Centralt beläget mittemot IKEA Museum. Fri parkering. Laddstolpar för elbil. 5 minuters gångväg från Älmhults tågstation.

IKEA Hotell Länk till annan webbplats.

First Camp Sjöstugan - Älmhult

På First Camp Sjöstugan kan du njuta av en härlig campingsemester, bo i en av deras stugor eller på deras hotell – mitt i den småländska skogen med en vidunderligt vacker utsikt över sjön Möckeln. Här finns alla möjligheter att välja boende efter smak och plånbok.

Sjöstugan är en bra bas för din aktiva semester. Här går att hyra både båt och kanot för fiskeäventyret eller varför inte en längre tur i vildmarken, förslagsvis utmed kanotleden Helge Å.

Campingplats, hotell, familjerum med självhushåll och olika stugor. Här finns även restaurang och butik, samt möjlighet att hyra kanot och spela äventyrsminigolf med mera.

First Camp Sjöstugan - Älmhult Länk till annan webbplats.

Naturcamping

Det finns några enklare campingar i Älmhults kommun. Välje naturcamping utanför Virestad är mångas startplats för kanotäventyret utmed Helge Å och här finns enklare service i ett fint läge för den som vill stanna någon natt extra. Såganäs naturcamping är också ansluten till kanotcheckssystemet Helge Å och erbjuder extra service. Denna vackra naturcamping erbjuder en sann naturupplevelse med sitt perfekta läge vid Såganässjön.

Ställplatser

Uthyrning av stugor och annat boende

I Älmhults kommun finns många olika typer av boende för uthyrning/bokning. I listan nedan hittar du flera alternativ.

Stugor och annat boende

Smaland Vip - Stuguthyrning

Moderna familjeboenden tillgängliga året runt i Linnébygden. Smaland Vip erbjuder flera stugor, alla med hög standard. Stugorna hyrs ut veckovis.

Smaland Vip Länk till annan webbplats.

Möckelsnäs Herrgård

Möckelsnäs Herrgård ligger 15 minuter från Älmhult, alldeles invid sjön Möckeln och vackert omgiven av naturreservat. Hotellet erbjuder enkel-, dubbel- och familjerum med internationellt TV-utbud. Restaurangen serverar allt från lättare fika till goda middagar - eller varför inte ta något gott att dricka på den ljuvliga terrassen med utsikt över hela viken.

Destination Möckelsnäs Länk till annan webbplats.

Kalvshult Fritidsstugor - Stuguthyrning

Stugor och stugbyar | Stuguthyrning och fiske vid Örsjön. Fem olika stugor i närheten av Örsjön, på gränsen mellan Skåne och Småland.

Kalvshult Fritidsstugor Länk till annan webbplats.

Stuguthyrning - digitala kanaler

Här nedan listas några digitala kanaler som förmedlar stugor i Älmhult och vårt närområde. Sök på Älmhult och dina önskade dagar/veckor för att se lediga objekt just då.

Barkhult Östregård

Bo på lantgård, öppet året runt. Tillgång till pool, fiske, båt cykel med mera.

martin@goaroije.se

Såganäs Camping

Naturcamping vid Såganässjön med torrtoa, vatten, mindre badplats, sopställ, grillhus, kök. Campingen ligger strax öster om Linnés Råshult, i ett gammalt odlingslandskap med "lyckor", rösen och murar. Området vid campingen används även för lägerverksamhet. Den är en populär övernattningsplats för kanotister på Helge å. Endast tältcamping.

inger.bromihn@gmail.com

B&B - Home House Villa Siesta

Här finns såväl långtids- som korttidsboende i lugnt läge i en lövskogspark. Boende i nära anslutning till i princip allt, i första hand till naturen med ett stort antal sjöar med bland annat bra gösfiske.

Siestavillan Länk till annan webbplats.

Vagnify - Husvagnsuthyrning

Ett litet personligt företag mitt i den småländska idyllen som erbjuder 8 prisvärda husvagnar för uthyrning samt leverans mot en kostnad.
Vagnify finns i Möllekulla 5 km från Älmhults centrum. Boka genom telefon, e-post eller hemsida.Vagnify Länk till annan webbplats.

Stenshult Mellangård - Stuguthyrning och ställplats för husbilar

Stugor och stugbyar | Mat, boende och aktiviteter utanför Pjätteryd. Boende i fyra stugor med olika standard - välj modernt eller 1800-talsboende. Här kan du boka utomhusmatlagning i kokgrop, åka på kanottur med grillfest eller fiska i lugn och ro i Skeppshultasjön. Andra tillval kan vara vedeldad badtunna, cykel eller båt. Möjlighet att boka guide för naturupplevelserna. Certifierade av Swedish Welcome.

Sams Camp och Vildmarksläger

Sams Camp och Vildmarksläger erbjuder fler olika boendealternativ: ett vikingahus för cirka 20-30 personer, en liten övernattningsstuga (sjöbod) för 2-4 personer, samt campingplats (även ställplats för husbilar).

Sams Camp Länk till annan webbplats.

Hotell & Pensionat Björkelund

Hotell & Pensionat Björkelund är lugnt beläget i Stenbrohult, nära sjön Möckeln. Här kan du uppleva naturen och besöka sevärdheter i närområdet, under en kort eller lång vistelse. Björkelund erbjuder nyrenoverade enkel- eller dubbelrum med eget eller delat badrum och frukost i mysig miljö. Dessutom erbjuder vi nu också tre fina lägenheter för er semester eller en längre helg.

Pensionat Björkelund Länk till annan webbplats.

Kalvshults Gård - Stuguthyrning

Stugor och stugbyar | Kalvshults Gård ligger 20 km från Älmhult, strax söder om Hallaryd. Här finns fem fullt utrustade och moderna stugor nära Örsjön. Stugorna ligger enskilt i en lantlig skogsidyll i närheten av Kalvshults Gård, som är ett deltids jord- och skogsbruk med 2 shetlandsponny, höns och katter. Gården ligger 500 m från vackra Örsjön med bad och fiske.

Stugorna går att hyra veckovis eller helg. Tillgängliga året om. Båt ingår i hyran.

Kalvshult Länk till annan webbplats.

Välje naturcamping

Naturskön camping med lång sandstrand på östra stranden av Virestadssjön, cirka 2 km söder om Virestad. Campingen har öppet 1/5 - 30/9.

Välje naturcamping Länk till annan webbplats.

Egen Ingång

Boende för längre eller kortare tid i Fanaholm, 10 km öster om Älmhult. Lugnt och skönt läge i lantlig miljö. Med egen ingång, eget kök och eget badrum.

Egen Ingång Länk till annan webbplats.

Hitta till Älmhult

Älmhult är lättillgängligt för resande till kommunen. Du tar dig enkelt till och från Älmhult med tåg, bil och buss.

Tåg

Älmhult ligger utmed stambanan. Med tåg är det nära till Älmhult. Knappt 2 timmar från Kastrup, 1 timme från Smålands Airport i Växjö och cirka 3 timmar från Stockholm och Göteborg. Tågstationen ligger centralt i Älmhult med gångavstånd till centrum och IKEA Museum.

Buss

Länstrafiken ansvarar för den lokala och regionala kollektivtrafiken i Kronobergs län.

I Älmhult finns tre stadsbussar som tar resenärer mellan:

 • Linje 1 - Älmhult station - Handelsområdet
 • Linje 2 - Älmhult station - Klöxhult/Norregård
 • Linje 3 - Älmhult station - Möckeln
 • Linje 31 - Älmhult station - Älmhults industriområde

Länstrafiken Kronoberg Länk till annan webbplats.

Flyg

Allemansrätten

I Sverige har alla rätt att röra sig ute i naturen. Detta kallas allemansrätten. Den innebär att vi får ströva omkring i skog och mark; plocka svamp bär och blommor som inte är fridlysta, bada och åka båt på sjöar och vattendrag.

Men den innebär också skyldigheter! Att umgås med naturen kräver kunskap, respekt och varsamhet. Missbruk och brist på omdöme kan äventyra vår unika allemansrätt.

Du får:

 • Vistas, gå eller åka skidor över annans mark, dock ej på tomtmark, åker med växande gröda, oskördad slåtteräng och skogsplantering.
 • Passera genom inhägnande områden, gärdesgård och grind, bara du inte förstör stängsel eller orsakar annan skada.
 • Plocka vilda bär, blommor och svamp. Men plocka inte mer än du behöver - blommorna är vackrast i naturen. Vissa är fridlysta, dem får du inte plocka.
 • Tälta en natt på mark som inte används för jordbruk och som ligger avlägset från boningshus. Fråga ändå gärna markägaren om lov. För tältning i grupp ska du alltid be markägaren om lov.
 • Ta torrt ris och torra grenar från marken till exempelvis mindre lägereld.
 • Göra upp eld om det går utan risk för skogs- eller gräsbrand och om inte lokalt eller riks- omfattande eldningsförbud råder.
 • Bada, tillfälligt förtöja din båt och gå iland överallt, utom vid tomt eller på sådana ställen där myndighet utfärdat landstigningsförbud till exempel till skydd för fågellivet.
 • Ro, segla, paddla eller köra motorbåt på annans vatten, om inte särskilt tillträdesförbud och fartbegränsning råder.
 • Ta med dig hunden i naturen, men hunden ska alltid hållas under sådan tillsyn, att den inte gör skada. Detta innebär i praktiken att hund ska hållas kopplad.
 • Fiska om du löst fiskekort eller har annat tillstånd. Ta alltid reda på vilka bestämmelser som gäller för den plats där du vill fiska.

Du får inte:

 • Skada gröda och planteringar.
 • Skada staket och grindar och lämna grind öppen så att kreatur smiter ut. Naturligtvis får du inte passera inhägnader till tomt såvida du inte har ett särskilt ärende.
 • Ta ris, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd eller buskar. Plocka fridlysta växter.
 • Plocka blommor, bär, svamp eller frukt på annans tomtmark. Visa den bofasta befolkningen stor hänsyn - du är gäst i markerna. Fråga istället för att ta för givet.
 • Tälta på tomtmark eller ställa husvagn på annans mark så länge att det kan anses som bosättning.
 • Bryta eller hugga grenar och granris, fälla träd och buskar samt på annat sätt göra skada på växande skog och mark.
 • Elda på ängsmark, klipphällar eller på sådan mark att risk för skada eller brand finnes.
 • Bada från och gå iland vid annans brygga eller tomt. Det anses som intrång och brott mot hemfriden.
 • Ro, segla, paddla eller köra motorbåt i tillträdesförbjudna områden och överträda hastighetsbestämmelser.
 • Du är ansvarig för skada som din hund orsakar. Under tiden 1/3 - 20/8 måste hund hållas kopplad.
 • Köra motorfordon i naturen.
 • Fiska utan tillstånd. Fiskekort innebär ej rätt att vistas inom områden med beträdelseförbud.
 • Jaga utan tillstånd.
 • Ta fågelbon och fågelägg räknas som jakt.

Läs mer om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Broschyrer och kartor

På Naturkartan.se finns samlad information om natursköna områden och upplevelser i Älmhults kommun.

Naturkartan Länk till annan webbplats.

Omslag till Välkommen till Älmhult

Välkommen till Älmhult - turistbroschyr

Med denna broschyr vill vi inspirera dig till att uppleva Älmhult.
Ladda ner Älmhults turistbroschyr Pdf, 2.2 MB.

Bild på Älmhults cykla- och vandrabroschyr

Cykla och vandra i Älmhults kommun

Läs beskrivningar och se kartor över några av våra cykling- och vandringsleder.

Ladda ner Cykla och vandra i Älmhults kommun Pdf, 3.1 MB.

Bild på Älmhults kartbroschyr

Älmhults Tätortskarta

Karta över Älmhults tätort.Ladda ner Älmhults Tätortskarta Länk till annan webbplats.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?