Kultur och sevärdheter

Älmhult bjuder på ett rikt kulturutbud. Välkommen att ta del av och medverka i Älmhults kulturliv.

Tyck till om Älmhults kulturliv!

Vi vill gärna veta vad du tycker om Älmhult som kulturkommun. Vad gillar du? Vad saknar du? Hur gör vi tillsammans kulturlivet ännu bättre? Passa på att göra din röst hörd.

Alla är välkomna att lämna sina tankar och synpunkter kring kulturlivet i en enkät. Undersökningen är en del av Älmhults arbete med att ta fram en kulturplan.

Enkäten finns tillgänglig digitalt via länken nedan eller i pappersformat på Älmhults bibliotek.

Fyll i enkäten här Länk till annan webbplats.

Vad är en kulturkommun?

Kommunerna i Sverige har ett kulturuppdrag. Alla kommuner är därför i någon mån kulturkommuner. Delar av det kommunala kulturuppdraget regleras i lagar och förordningar, medan andra är av mer frivillig karaktär, som till exempel kulturskola, stöd till studieförbund och lokalt kultur- och föreningsliv.

Fram till om med den 23 februari 2024 kan du lämna in ditt svar. Deltagandet är anonymt.

Stort tack för din medverkan!

Linnés Råshult

I Råshult, strax norr om Älmhult, hittar du lugnet, det vackra och det rofyllda. Här kan du på nära håll uppleva ett genuint kulturlandskap från 1700-talet.

Det var här som den kände vetenskapsmannen Carl von Linné föddes för tre sekler sedan och här tillbringade han sin första tid i livet. I trakten runt Råshult väcktes hans stora intresse för växter och natur.

Vandra i Carl von Linnés fotspår

I dag är Linnés Råshult ett unikt kulturreservat. Här sköts mark, ängar och åkrar med samma metoder som på 1700-talet. Ge dig ut på en vandring i det vackra kulturlandskapet där blomsterängarna bjuder på en flora och fauna som är ovanlig i våra dagar. Här finns flera trädgårdar att upptäcka – lustgården, örtagården, kålgården, humlegården och krikonlunden. För de yngsta besökarna finns också en alldeles egen liten trädgård – Carls trädgård.

Café med närproducerade råvaror

Sommartid kan du avnjuta en god soppa eller en vegetarisk lunchbuffé under äppelträden i det fina trädgårdscaféet. Det du nyss såg i trädgården kan nu dyka upp på tallriken. Allt som bjuds i caféet är ekologiskt och odlas i de egna trädgårdarna eller i närområdet. Regnar det kan du sitta inne i vinterträdgården.

Möt Carl von Linné

Det speciella med ett besök på Linnés Råshult är att du här kan träffa Carl von Linné i egen hög person. Linnés Råshult erbjuder gestaltande guidning i både trädgårdar och ängslandskap. Du kan få dig till livs de mest fantastiska berättelser ur hans liv. Så samla dina nära och kära för en fantastisk natur- och kulturupplevelse i Råshult!

Här kan du läsa mer om Linnés Råshult Länk till annan webbplats.

IKEA Museum

Lär känna Ingvar, Billy och Stockholm - kom till Älmhult!

På IKEA museum kan du ta del av vår berättelse. Från starten i Älmhult och vidare ut i världen. Du får självklart lära känna IKEA och våra möbler, men också människorna bakom allt. Här kan du frossa i design och nostalgi, blicka in i framtiden, äta gott i restaurangen och köpa unika prylar i butiken.

I Älmhult är vi extra stolta över att kunna erbjuda dig ett besök på IKEA Museum – världens enda i sitt slag. Självklart ligger IKEA Museum i Älmhult eftersom det var här IKEA föddes och det är just här i Älmhult som IKEA har sitt hjärta. På IKEA Museum får du berättelserna om både företaget IKEA och dess grundare Ingvar Kamprad men också om våra hem.

Museet är i fyra plan och finns i den byggnad från 1958 där det allra första IKEA-varuhuset öppnade för cirka 60 år sedan. Bara byggnaden är historia i sig.

Varierad utställning

På IKEA Museum visas huvudutställningen: Berätelsen om IKEA, som består av fyra utställningar:

  • Våra rötter
  • Demokratisk Design
  • IKEA genom tiderna
  • Hej Ingvar!

Här får du veta allt om starten av IKEA och dess grundares historia. Det finns alltid en tillfällig utställning som belyser ett aktuellt ämne som IKEA jobbar med för stunden. Det handlar ofta om interaktiva utställningar som bjuder in både stora som små att utforska någonting nytt eller lekfullt.

Shop och restaurang med köttbullar i modern tappning

Självklart ska du också passa på att göra ett besök i museets shop som har ett utbud av helt unika produkter. Du kan också se fram emot ett besök i museirestaurangen. Där kan du avnjuta köttbullar i modern tappning, tillagade av lokalproducerade råvaror eller andra typer av matiga bullar (vegetariska eller med fisk). God svensk fika finns också på menyn.

Läs mer om IKEA Museum Länk till annan webbplats.

Scensommar

Scensommar är en stor sommarsatsning runt om i Kronoberg och betyder åtta veckor med musik, dans, teater, nycirkus och stand-up. Alltid under bar himmel och med fri entré! Scensommar genomförs i samarbete med Region Kronoberg och länets övriga kommuner.

Scensommar gästar inte bara stora scener, utan dyker gärna upp på mindre orter och på lite okonventionella spelplatser som hembygdsgårdar, badplatser och bostadsområden. Arrangemangen planeras för att det ska finnas något för alla. Musik och dans blandas med teater, stand-up och nycirkus.

Scensommar checklista - tips när du ska besöka ett evenemang

  • Ta gärna med en skön picknickfilt att sitta på, eller en hopfällbar stol.
  • Ska barnen med på kvällsarrangemangen? Härligt! Men glöm inte att ta med hörselskydd för de små öronen.
  • Ta med dig vatten hemifrån, och kanske något att äta. Mat och dryck finns sällan till försäljning vid arrangemanget.
  • Använd soptunnorna på plats för ditt skräp, sortera när det finns möjlighet.
  • Lite regn och dåligt väder? Arrangemanget körs ändå! Välj kläder efter väder.
  • Det kan vara en god idé att klara av toalettbesöket hemma. Tillgången till toaletter på spelplatserna är begränsad.
  • Ha koll på tiden! Barn- och familjeföreställningarna pågår runt 30-45 minuter. Kvällsarrangemangen är oftast 60-80 minuter.
  • Gå, cykla eller åk kollektivt - för miljöns skull.
  • Sist men inte minst - ta hand om varandra! Scensommar ska helst avnjutas med ett leende.

Sagobygden

Sagobygden är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser. Berättelserna gick från mun till mun och än i dag berättar vi dem i Sagobygden.

Det var här i sydvästra Småland, som mycket av den svenska muntliga traditionen skrevs ner. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser.

Välkommen på upptäcktsfärd i Ljungby, Alvesta och Älmhults kommuner - Sveriges Sagobygd.

I Älmhults kommun finns 10 av totalt 40 stycken sägenplatser. De är skyltade utmed vägarna och på plats finns ett sagoskåp med berättelsen nedskriven på svenska, engelska och tyska. Det går också att få berättelsen uppläst. Sägenplatserna är ett roligt inslag i vårt landskap och de kan motivera till en dagstur med bil eller varför inte en runda på cykeln.

Smygläs sägnerna på sagobygdens hemsida Länk till annan webbplats.

Våra kulturarenor

Destination Möckelsnäs

På natursköna Möckelsnäs erbjuder Möckelsnäs Herrgård och Möckelsnäs Trädgård i samarbete musik- och kulturarrangemang. Tillsammans med Minopera erbjuder Destination Möckelsnäs opera.

Folkets hus

Folkets hus i Älmhult erbjuder både bio och kulturarrangemang i bistromiljö.

Läs mer på Folkets hus hemsida Länk till annan webbplats.

Live!

Live! är Älmhults stora konsert- och eventarena vid IKEA Handelsplats.

Här hittar du alla evenemang på Live! Länk till annan webbplats.

Konst

Älmhults utställningshall finns i Kulturhuset Blohmé. Många aktiva konstnärer och gallerister "sätter färg" på bygdens konstliv. Konstföreningen arrangerar utställningar och konstrunda och tar tillvara det utbredda konstintresset.

Utställningar

Utställningshallen

Älmhults utställningshall finns i Kulturhuset Blohmé. Här anordnar Älmhults Konstförening utställningar året runt.

Älmhults Konstförening

Älmhults Konstförening arbetar för att främja intresset för konst och ge tillfälle till rika konstupplevelser. Förutom att anordna utställningar i utställningshallen, arrangerar man bland annat konstrunda och medverkar i Älmhult Music & Arts med Folkets hus som huvudarrangör.

Offentlig utsmyckning

  • Utanför järnvägsstationen pryder Takashi Narahas "Komposition av sten och vatten" sin plats.
  • Den gamla torgbrunnen har blivit ett konstverk genom Torgny Larssons graciösa aluminiumskapelse.
  • Från sin upphöjda plats ser Carl Elds Linnéstaty ut över torget.
  • Flera framträdande konstnärer finns representerade inne i kommunhuset, bland andra Kaj Engström.
  • Älmhults vattentorn pryds av Arne Perssons färgglada motiv "Regndans".
  • Tunneln under järnvägen vid Köpmangatan är utsmyckad av Hans Hedlund.
  • Vid södra infarten till Älmhult möts besökaren av Arne Perssons och Kaj Engströms 16 meter höga stol, som symboliserar det framgångsrika näringslivet i Älmhult
  • Andra kända konstnärer som har utsmyckat offentliga platser i vår kommun är Peter Linde, Erik Höglund och Eva Hildt.

Rondeller "Världens hem"

Under våren 2016 fick tre av Älmhults rondeller konstverk – temat för konsten är ”Världens hem”. Projektet, som är helt unikt, gjordes tillsammans med Wanås Konst och konstnären David Svensson (f. 1973, Skillingaryd, verksam i Malmö). Projektet omfattade tre av Haganäsledens rondeller och konstverken invigdes i juni 2016.

Rondell 1

Här vajar nio flaggor för vinden. David har dekonstruerat ett antal flaggor från olika länder för att skapa nya varianter eller som han själv uttrycker det ”skapa nya föreningar i mångfalden”.

Rondell 2 (konstverket står i närheten av rondellen, inte i rondellen)

Här står en neonskylt som är inspirerad från Hongkongs neonskyltar. En skylt från Hongkong som förflyttas till Älmhult både fascinerar och framträder med sina lysande kinesiska tecken. I sin vanliga miljö smälter skylten in men i en helt ny miljö sticker den ut ordentligt.

Rondell 3

Vägskyltar förekommer överallt i världen men de lever en ganska undanskymd tillvaro. I vanliga fall så smälter skyltarna in i miljön, men en vägskylt från ett annat land blir synlig i vårt svenska gaturum. I den här rondellen har David skapat ett collage med mer än 50 olika vägskyltar som orienterar sig runt rondellen. Genom konstverket byggs en berättelse om vår samtid och hur världen tar plats i Älmhult.

Musik

Musiklivet i Älmhult är både rikt och varierat.

Den klassiskt intresserade kan njuta av såväl Stenbrohults musikvecka som återkommande konserter arrangerade av Destination Möckelsnäs. Direktsänd opera från Metropolitan som ges på Älmhults Folkets Hus.

Genom Musikriket erbjuds allmänheten flera högkvalitativa konserter inom olika genrer. Den hängivne körsångaren hittar sin plats i någon av de många körerna och den som vill lära sig spela något instrument får hjälp genom den kommunala kulturskolan. Pop- och rocktraditionen är lång och för många har Älmhult varit ett avstamp ut i den vidare musikvärlden.

Aktuella arrangemang hittar du i evenemangskalendern

Musikriket

Välkommen att uppleva livemusik av bra kvalitet med professionella musiker i ett varierat konsertprogram. Dessutom till ett bra pris och utan att behöva resa långt! Musikriket är Musik i Syds konsertsatsning i Kronobergs län.

Musikevenemang

Utöver bioverksamheten erbjuds flera konserter på Folkets Hus. Tack vare den senaste tekniken kan Älmhults Folkets Hus även erbjuda direktsända operaföreställningar från Metropolitan i New York. Älmhults Folkets Hus har utsetts till Årets biografinnovatör 2021 och Årets Jazzklubb 2022.

Läs mer på Folkets hus hemsida Länk till annan webbplats.

Stenbrohults musikvecka

Varje sommar lockar Stenbrohults musikvecka besökare från när och fjärran. I den naturskönt belägna kyrkan i Stenbrohult kan man varje kväll njuta av konserter med såväl lokala, som nationellt och internationellt etablerade musiker, sångare och körer. Musikveckan arrangeras av Stenbrohults församling.

Kyrkomusik

Kommunens församlingar erbjuder ett stort antal konserter under hela året.

Musikskola

I Älmhults kommun ingår musikskolan i vår Kulturskola.

Läs mer om Kulturskolan i Älmhults kommun

Körer

Kommunens församlingar har en bred körverksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Kontakta respektive församling för närmare information. I Älmhult finns Elmekören som är en blandad, profan kör med varierad repertoar.

Läs mer om Elmekören på deras hemsida Länk till annan webbplats.

Teater

I Älmhult blomstrar teaterlivet! Här finns möjligheter för ung och gammal att gå på teater.

Älmhults Teaterförening

Älmhults Teaterförening, som ingår i Riksteatern, är mycket aktiv och ett program genomsyrat av variation och hög kvalitet sätts samman inför varje säsong. Folkets Hus är kommunens främsta spelscen för gästande teatergrupper, men någon gång per år förläggs också föreställningar till några av de många hembygds- eller bygdegårdarna, vilket blivit mycket populärt.

Barn- och familjeföreställningar

Ett samarbete mellan Kultur-Fritid, IKEA, Älmhults Teaterförening och studieförbunden gör det möjligt att varje säsong presentera ett varierat och lustfyllt program med barn- och familjeföreställningar. Familjeföreställningarna ges på Aktivitetshuset.

Familjeföreställningar ges även på bland annat Stortorget, Älmhult och under sommarlovet kommer Scensommar då tre familjeföreställningar med fri entré visas under bar himmel på okonventionella platser. Vi satsar på barnkultur!

Skolkultur

Älmhult satsar även på kultur i förskola och grundskola. Genom ett samarbete med UNGA Musik i Syd garanteras alla förskolebarn i åldern 4-5 år en årlig scenkonstupplevelse. En grupp bestående av representanter för kommunens skolor, s.k. kulturombud, och kommunens kulturstrateg har bland annat till uppgift att planera in skolteater- och musikföreställningar. Samarbete med länsinstitutionerna Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Musik i Syd borgar för hög kvalitet.

Stå på scen

Drama ingår i Kulturskolans verksamhet.

Läs mer om Kulturskolan

Revysällskap

Älmhult präglas av en stark revytradition. 2Enjoy sätter årligen upp en bejublad revy i Folkets Hus.

kultur@almhult.se

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 2 apr kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?