”Stolt undersköterska” lanseras idag

Stolta undersköterskor på Almgården

Idag lanserade Vård- och omsorgscollege och kommunen begreppet ”Stolt undersköterska” med invigning på Almgården. Syftet är att lyfta en av Sveriges viktigaste och största yrkesgrupp - undersköterskan.

– Vi vill att alla medarbetare och elever ska förstå hur värdefulla de är och uttrycka det för sig själv och andra, säger Charlotte Iburg, processledare för Omsorgscollege Kronoberg Västra.

Graciela Ramirez

I april fick undersköterskor från Almgården uppdraget att vara konferencierer på en stor konferens i Växjö för handledare inom omsorgen. Där berättade de om sitt jobb och varför de är stolta undersköterskor. Arbetet och begreppet myntades då och det är därför som invigningen idag ägde rum på Almgården.

– Ofta skrivs det bara negativt om att arbeta inom vården men jag är stolt över mitt jobb. Jag tycker om att arbeta med andra människor och det är detta jag brinner för. Jag försöker berätta för alla jag känner om hur bra det är att arbeta inom vården, berättar Graciela Ramirez, undersköterska.

Begreppet lanseras i länets västr​​a del

Lansering firades även med tårta

Syftet med lanseringen är att skapa stolthet bland undersköterskor och undersköterskeelever i länets västra del. Men det är även ett tillfälle att synliggöra och lyfta det viktiga arbete som länets undersköterskor gör och som betyder så mycket för så många

–​ Förr vågade jag inte säga och stå för detta men när vi började prata om det i gruppen insåg jag att jag inte är ensam om att känna stolthet. Man behöver tryggheten runt sig. Det är viktigt att våga visa att vi är stolta och att vi gör ett viktigt jobb varje dag, berättar Samira Karic, undersköterska.

Från och med vecka 42 uppmanas, uppmuntras och stöttas alla undersköterskor och undersköterskeelever i Älmhult, Ljungby och Markaryd till att visa stolthet över sitt yrke. Vård- och omsorgscollage har tagit fram material till arbetsgrupperna för att de ska kunna ​arbeta vidare med "Stolt undersköterska".

Om Vård- och omsorgscollag​​e

Vård- och omsorgscollege Kronoberg är ett regionalt samarbete för utbildningsanordnare och arbetsliv för att tillsammans höja kompetensen och kvaliteten samt öka attraktionskraften för arbete och utbildningar inom vård och omsorg. Samverkansparter är Kronobergs kommuner, Region Kronoberg, Eductus, Lernia, Växjö fria gymnasium och vuxenutbildning, Attendo, KUI och fackförbundet Kommunal. Mer information om Vård- och omsorgscollege Kronoberg finns på www.vo-college.se/kronoberglänk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad: