Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Nyhetsarkiv utbildning

Här kan du läsa artiklar ur nyhetsarkivet genom att välja den månad då nyheten skapades.

 • Ny metesplats vid Yttre Näset


  Premiärfisket får vänta till våren men redan nu så har de nya metesbryggorna vid Yttre Näset firats in.
 • Arbetet med kemikaliesmarta förskolor går in i näs...


  Projektet Kemikaliesmart förskola har nått sitt slut och avslutades igår med kemikalie-cupcakes till all personal på Älmhults förskolor. Genom projektet har förskolor fasat ut och bytt ut leksaker och material med skadliga kemikalier i barnens miljöer såväl inomhus som utomhus. Kemikalier som kan störa och påverka barns utveckling av till exempel hjärna och hormonsystem.
 • Välkommen till öppet hus på Hallaryds förskola 30/...


  Är du nyfiken på hur vi jobbar på Hallaryds förskola och vill kika in i våra lokaler? Varmt välkommen på öppet hus tisdagen den 30 november kl. 16.00-18.00.
 • Elever och lärare på Elmeskolan flyttar till nybyg...


  Hösten 2022 öppnar nya Paradisskolan i Älmhult. Under onsdagen beslutade utbildningsnämnden att elever och lärare från Elmeskolan tillfälligt flyttar in i den nya skolan tillsammans med Paradisskolans elever. Modulerna på Haganäsområdet avvecklas enligt kommunfullmäktiges tidigare beslut.
 • Fortsatt samarbete mellan Älmhults kommun och IKEA...


  IKEA och Älmhults kommun fortsätter satsa gemensamt för att stärka skolorna i Älmhult. Nu är ett nytt avtal påskrivet som syftar till att göra en bra skola ännu bättre och öka Älmhults attraktionskraft. Ett årligt finansiellt bidrag på 15 miljoner kronor möjliggör extra satsningar i grundskolan och Internationella skolan.
 • Falskt rykte om upphittat vapen på Linnéskolan


  Det har framkommit ett rykte att polisen har beslagtagit ett vapen på Linnéskolan. Rektor på Linnéskolan känner inte till händelsen och har varit i kontakt med polisen för att få reda på om det hänt något runt skolan, men polisen hade ingen vetskap om någon sådan händelse. 
 • Vad tycker du om ditt barns fritidshem?


  Nu är det dags för dig som vårdnadshavare att tycka till om ditt barns fritidshem. Vi ber dig därför att besvara en kort enkät för att vi ska kunna ta del av dina synpunkter. Sista dag att svara är den 26 november.
 • Viktig information angående Covid-vaccination via ...


  Denna information gäller de elever som valt att vaccinera sig mot Covid via skolan.
 • Haganässkolan bjuder in till öppet hus den 10 nove...


  Välkommen till öppet hus på Haganässkolan den 10 november klockan 17–20. Du får en känsla av skolans lokaler och möter elever, lärare och personal som berättar om hur det är att gå på Haganässkolan. Alla föräldrar och elever i årskurs 9 är välkomna.
 • Vaccination Covid-19 på skolan


  Alla elever som fyllt 12 år kommer att erbjudas covid-19 vaccination på skolan och den genomförs av de sjuksköterskor som har Covid-19 vaccinationsmottagningen genom Vaccina i kommunen.
 • Elever genomför en Tidsresa!


  Kulturaktiviteterna duggar tätt för Älmhults grundskoleelever höstterminen 2021. Tidsresor på Linnés Råshult, bussresor till Wanås Konst och spännande pantomim-äventyr i klassrummen, är något av det står på schemat.
 • Elever och lärare glada över att Ryfors skola blir...


  Under onsdagen beslutade utbildningsnämnden att Ryfors skola blir en permanent F-6 skola i Älmhults kommun. På skolan togs beskedet emot med glädje.
 • Nytt utvecklingsarbete i gång för att förbättra be...


  Senaste rapporten gällande betyg och resultat visar att skolan behöver förbättra sig inom flera områden. Tillsammans med elever och personal jobbar Haganässkolan nu med nya projekt och åtgärder för att förbättra resultaten.
 • Lyckad vaccinering på Haganässkolan i Älmhult


  Under torsdagen inleddes vaccineringen på Haganässkolan i Älmhult. Sjuksköterskor fanns på plats under skoltid för att kunna ge gymnasieelever vaccin mot covid-19.
 • Välkommen till Älmhults skolor höstterminen 2021


  Skolstart! Under måndagen kickade vi igång ett nytt läsår. Välkomna alla elever!

 • Dags att söka förskola inför januari 2022


  Har du ett barn mellan 1–5 år som ska börja i förskolan januari 2022? Då är det dags att skicka in en ansökan innan den 1 september i år.
 • Barn lär om odling, trädgård och hållbarhet på Pjä...


  Först allt möjligt i krukor och plastpåsar. Sedan potatis i jorden en regnig dag i maj och sen smaken av hallon i juli. På förskolan i Pjätteryd står planteringarna nu redo för årets odlingssäsong.
 • Trivselundersökning i förskola och fritidshem 2021...


  Föräldrar har under våren 2021 fått delta i en undersökning om trivseln. En hög andel, cirka 89 procent, av vårdnadshavarna tycker att verksamheten i sin helhet är utvecklande och många upplever att deras barn lär sig mycket på förskolan. På fritidshemmen är föräldrarna mer nöjda än tidigare gällande fritidshemmets arbete för barnets utveckling och lärande. ​​​​​​​
 • Goda skolresultat för årskurs 9
  i Älmhults kommun


  Älmhults kommuns preliminära betygsstatistik för årskurs 9 visar att elever och lärare lyckas hålla fortsatt god kvalitet. Genomsnittligt meritvärde blev i år 212, 8 poäng vilket är 7 poäng mer än tidigare år och den högsta siffran i Älmhult sedan sex år tillbaka. Behörigheten till gymnasiet har ökat från 77 till 82 procent.
 • Konstnärligt perspektiv och växtlighet tar plats i...


  Vad är egentligen konst? Kan trädgårdar och växtlighet vara konst? Vilken betydelse har växtlighet och konst för den egna närmiljön, för att den ska vara trivsam och en plats där man vill vistas? Under vårterminen har två elevgrupper på Haganässkolans Introduktionsprogram (IM) arbetat tillsammans med konstnären Petra Lindholm.
 • Elever på Gemöskolan plockade skräp i skolans näro...


  Över en halv miljon deltagare är med under vårens Skräpplockardagar. En av alla deltagande verksamheter är årkurs 4 på Gemöskolan i Älmhult. Under onsdagen plockade eleverna skräp och häpnades över allt som slängs i vårt närområde.
 • Älmhults kommun får godkänt av Skolinspektionen


  Älmhults kommun uppfyller Skolinspektionens krav på analys av studieresultat och trygghet samt kommunens arbete med kompensatoriskt arbete. Det visar de två beslut som nu är klara efter tillsyn av huvudman 2020/2021.
 • Ansök till höstens kurser på vuxenutbildningen i Ä...


  Vill du studera vidare eller komplettera betyg från tidigare studier? Haganässkolan i Älmhult erbjuder flera olika utbildningsalternativ för dig som är vuxen och vill utbilda dig. Till hösten startar vi kurser inom SFI, kurser på grundläggande och gymnasial nivå samt kockutbildning på 1,5 år.
 • Ny app för att lämna schema till förskola och frit...


  Från och med måndag den 12 april kommer Älmhults kommun att börja använda en ny app IST Home Skola för att sköta närvaron på förskola och fritids.

 • Montessoriförskolan i Älmhult fyller 30 år


  Ja må vi leva, ja må vi leva uti hundrade år! Med pompa och ståt firade barn och pedagoger idag sin 30-årsdag. Födelsedagen uppmärksammades med sångsamling, miniröris och fruktsallad. Och så ballonger förstås!
 • Elever får cykla på lektionerna!


  "Maker tour – Mot nya höjder" skänker Älmhults Montessoriskola en cykelskolbänk. Det är lärarna på skolan som genom flitigt engagemang i Maker tour – Mot nya höjder nu får denna cykelskolbänk som eleverna kan cykla på! Sex fina cykelskolbänkar till ett värde av 6500 kr per bänk delas ut till olika klasser i länet.
 • Positivt resultat för Internationella skolan i Älm...


  Internationella skolan i Älmhults kommun har nyligen granskats i en utvärdering, så kallad PYP Primary Year Program evaluation. Verksamheten i Älmhults kommun får ett högt betyg och uppmärksammas för fantastiskt engagemang och inkluderande arbetsformer.
 • Vill du ha barnomsorgsplats i Älmhults kommun höst...


  Då är det dags att ansöka om plats nu. Din ansökan behöver vara inskickad senast den 1 mars. Tänk på att ditt barn ska ha fyllt 1 år för en plats.
 • Dags att söka förskoleklass


  Nu är det dags för dig som har ett barn fött 2015 att ansöka till förskoleklass inför höstterminen 2021. Ansökningstiden pågår till och med den 19 februari.
 • Dags att välja skola inför årskurs 7


  Inför årskurs 7 ska alla elever i Älmhults kommun välja skola. Som vårdnadshavare gör du detta vi kommunens nya e-tjänst senast den 1 mars 2021.
 • Barn i Älmhults förskolor tar del av Sagobygdens ”...


  Barnen på Liljebackens förskola står beredda ute på gården och väntar förväntansfullt på att den mystiska sagolådan ska öppnas. Tine Winther, berättarpedagog, välkomnar barnen och är redo att ta med dem in i ett spännande äventyr i sagornas värld. Det är första gången Älmhults kommun har ansökt om medel för skapande förskola. Samtliga 18 kommunala förskolor deltar.
 • Dags för skolstart


  Onsdagen den 19 augusti hälsar vi alla elever varmt välkomna tillbaka för ett nytt läsår.
 • Ny tjänst för att låna strömmad film från Älmhults...


  Älmhults bibliotek erbjuder från den 1 juni ”Viddla” – det nya sättet att låna film från biblioteket! Via tjänsten kan låntagare enkelt strömma film, till exempelvis till dator eller surfplatta. Filmerna i Viddla är valda med omsorg för att erbjuda både djup och bredd – anpassat för bibliotekens låntagare. För att använda Viddla behövs ett aktivt lånekort för Älmhults bibliotek.
 • Nyfikna barn på Ryforsgårdens förskola får snart u...


  Solen skiner och det är full aktivitet på Ryforsgårdens förskola. En helt ny avdelning förbereds och i augusti ska lokalerna stå helt klara och barnen kan flytta in. Totalt får förskolan nu tre avdelningar.
 • Studentutspringet möjligt i Älmhult


  Studentfirandet för Haganässkolans elever kommer att genomföras fredagen den 12 juni. Det blir ett firande i alternativt format, anpassat efter beslut och
  rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. På grund av det rådande läget så är det inte möjligt att genomföra ett traditionellt studentfirande men vi vill ändå kunna ge våra studenter ett fint avslut på sina gymnasiestudier anpassat efter den nya vardagen.

 • Skräddarsydd utbildning: plugga till ämneslärare o...


  Nu kan du som vill bli lärare studera med lön, en unik möjlighet som Högskolan i Kristianstad tillsammans med bland annat Älmhults kommun tagit fram. Ansökan för höstterminen 2020 pågår till den 15 april.
 • Goda resultat på Elmeskolan efter aktivt utvecklin...


  På Elmeskolan arbetar rektorer och lärare med att ständigt förbättra och utveckla verksamheten. Under 2019 har personalen bland annat arbetat intensivt med att utveckla trygghet och studiero på skolan. Ett arbete som gett resultat. Årets medarbetarundersökning visar att lärarna är mer nöjda i år jämfört med tidigare undersökningar.
 • Ungdomskoordinatorer gör insatser för unga i kommu...


  Sedan 2015 har kommunen, enligt skollagen, ansvar att ha koll på de ungdomar som inte har fullföljt sina studier fram tills att dessa fyller 20 år. Tanken är att erbjuda ungdomarna hjälp att strukturera sina framtidsplaner.
 • Ny modulskola på Haganäsområdet


  Efter beslut i senaste kommunfullmäktige 16 december planerar nu Elmeskolan, årskurs F-6, för att flytta in i ny modulskola hösten 2020.
 • Lyckans förskola satsar på att främja barnens språ...


  Att redan i förskolan göra insatser för att stimulera och stödja barnens lust för att utveckla språket är en viktig del i arbetet på Lyckans förskola. Sedan oktober i år satsar de på språkutvecklande arbete där Carro Arvidsson, en av förskollärarna, lägger all sin tid på att undervisa. Genom satsningen utvecklar barnen det svenska språket, både ordförråd och språkförståelse, på ett effektivare och snabbare sätt.
 • Skolklass från Gemöskolan i Älmhult medverkar när ...


  Elever i åk 5 från Gemöskolan har blivit utvalda att framföra sin version av ABBA:s I Have A Dream på "Barnkonventionen 30 år", ett event som arrangeras av UNICEF Sverige och ABBA The Museum i Stockholm den 20 november.
 • Barnkonventionen i fokus under ”Må-bra vecka” på s...


  Elever och lärare på Klöxhultsskolan, Montessori och Ryfors skola förbereder sig nu inför att barnkonventionen blir ny lag. Under vecka 43 anordnar skolorna en ”Må bra-vecka” med fokus på konventionen.
 • Fortsatt goda betygsresultat för Älmhults nior på ...


  Skolverket har nu presenterat resultatet för skolorna i landet. Älmhults elever i årskurs 9 på Linnéskolan fortsätter att ligga på en god nivå. De har förbättrat sina resultat när det gäller elever som uppnår kunskapskraven, meritvärde och behörighet till yrkesprogram.

 • Pedagoger och skolledare i Älmhults kommun välkomn...


  Från den 1 juli 2019 gäller nya bestämmelser i skollagen om en garanti för tidiga stödinsatser. I Älmhults kommun har förberedelserna pågått sedan i våras. Syftet med garantin är att elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd ska få det så tidigt som möjligt och att stödet utformas efter varje elevs behov. Rätt stöd i rätt tid!
 • Välkommen till skolan


  Vi hälsar alla elever välkomna till ett nytt och händelserikt läsår. Älmhults kommuns samtliga kommunala skolor startar höstterminen måndagen den 19 augusti. Läsåret börjar med hel skoldag enligt schema.
 • Förskolor i Älmhults kommun satsar på Läslyftet


  Flera förskolor i Älmhults kommun deltar i Skolverkets satsning Läslyftet. Alla pedagoger från Lyckans förskola, Violen, Eneryda, Häradsbäck, Bokhultet och Liatorps förskola har varit med i satsningen sedan september 2018.
 • Vinnare i miljöprojektet - Spana på matsvinn


  Gemöskolan och Ryforsskolan är de skolor som lyckats minska matsvinnet mest i kategorin liten respektive stor skola. Mest kreativa bidrag gick till förskoleklassen Himlavalvet på Klöxhultsskolan för deras bidrag med budskap på mjölkförpackningar. Tävlingarna är en del av projektet Miljöspanarna som under våren har haft tema "Spana på matsvinn".
 • Elever och lärare på Ryfors skola spanar på matsvi...


  Ryfors skola är en av Älmhults skolor som under vårterminen har spanat på matsvinn genom kommunens projekt Miljöspanarna. Engagemanget hos lärare och elever är stort när det gäller matsvinn och miljöfrågor. Eleverna har fått spana på var maten kommer ifrån, hur mycket de slänger och vad man kan göra för att inte slänga så mycket.
 • Nu startar kommunen upp med ”Kapprumsbibliotek” på...


  Sköldpaddan Ture älskar böcker och vill gärna att alla hans favoriter ska få komma hem och hälsa på hos lässugna barn. Därför står han nu i kapprummen på förskolornas alla 33 småbarnsavdelningar i Älmhults kommun. Barn och föräldrar lånar med sig några av Tures favoriter på eftermiddagen och lämnar tillbaka dem en morgon när de känns färdiglästa.
 • Gemöskolan genomför Tidsresa på Linnés Råshult


  Råshult i Stenbrohults socken en vårdag 1749. Under veckan har alla elever på Gemöskolan stigit in i en tidsmaskin för att förflytta sig till 1700-talet. Mycket arbete har hunnits med och de har testat alltifrån att karda och tova ull till att laga mat och baka bröd.
 • Utbildningsförvaltningen tar fram åtgärdsplan för ...


  Den första prognosen för utbildningsförvaltningens budget 2019 visar ett underskott på 41,9 miljoner kronor. Åtgärder planeras nu för att återställa underskottet.
 • Personal i Älmhults kommuns skolor lär sig mer om ...


  Hur skapar vi en arbetssituation som är bra för både individ och personal? Hur undviker vi oro och aggressivitet? Vad betyder lågaffektivt bemötande och hur gör man då? Under tisdagen föreläste Bo Hejlskov Elvén för personal i Älmhults kommuns skolor.
 • Toppresultat av elever på internationella skolan


  I tävlingen ”International School Assessment” deltog 97 skolor och 64 000 elever från hela världen och överst hamnade internationella skolan i Älmhult! Vi säger stort grattis till elever i klass PYP 5, årskurs 5.
 • Rektorer på Linnéskolan lämnar för nya utmaningar


  Rektorerna Ida Bengtsson och Jörgen Rosén har valt att lämna sina uppdrag på Linnéskolan i Älmhults kommun. Ida Bengtsson går nu vidare till en tjänst som rektor i Växjö kommun och Jörgen Rosén lämnar för ett nytt uppdrag som skolutvecklare i Järfälla kommun.
 • Ändringar i barnomsorgstaxan för allmän förskola


  Från 1 januari gäller de nya reglerna som tagits i utbildningsnämnden. Detta innebär att vårdnadshavare ska betala avgift enligt grundtaxan under sommarmånaderna.
 • Information om förskoleklass och fritidshem


  Ska ditt barn ej ha fritidsplats, glöm ej att säga upp platsen.
 • Ombyggnad och renovering av köket på Klöxhultsskol...


  Klöxhultsskolans entré, kök och miljöhus är i behov av renovering. Därför påbörjas vecka 11 ombyggnation och renovering av köket. Arbetet påbörjas med rivning av portalen utanför skolan och därefter fortsätter man med miljöhus och köksutrymmen. Bygget beräknas vara klart till skolstarten i augusti 2019.
 • Haganässkolan anordnar
  Må Bra-dag med elevernas hä...


  Alltifrån crosstraining och brottning till meditation, kostföreläsning och ”nya kompisar på två minuter” är valbara aktiviteter på Må Bra-dagen. Alla elever i årskurs ett och två på gymnasiet, tillsammans med Gymnasiesärskolan, IM och International Baccalaureate Diploma Programme är med och deltar. 
 • Kronobergs regionala UF-mässa
  ”Entreprenörskap på ...


  Den 21 mars går Ung Företagsamhet Kronobergs regionala UF-mässa ”Entreprenörskap på riktigt 2019” av stapeln i Älmhult. Fyrahundra unga entreprenörer visar upp 120 UF-företag från Kronoberg och presenterar smarta, roliga och spännande affärsidéer.
 • Älmhults skolor spanar på matsvinn


  Under våren kommer ett gemensamt miljöprojekt pågå för alla klasser i Älmhults grundskolor. Projektet heter Miljöspanarna och under vårterminen ska alla klasser spana på matsvinn. Syftet är att barnen ska lära sig mer om matsvinn och vilka konsekvenser det får för miljön, samhället och plånboken. Men också att minska matsvinnet i skolorna.
 • Nya språkupplevelser för barn och personal på Hära...


  Knäpptyst. Ögon som tindrar och händer som formas i olika tecken. Inne på avdelningen Solrosen på Häradsbäcks förskola använder barn och vuxna dagligen stödtecken som arbetsmetod för att kommunicera. Personalen startade under våren 2018 och det nya arbetetssättet har fallit mycket väl ut.
 • Skolinspektionen ger Älmhults kommun godkänt efter...


  Sedan hösten 2017 har Skolinspektionen genomfört en granskning i Älmhults kommun. De har tittat närmare på verksamheter inom; förskola, förskoleklass och grundskola, fritidshem, gymnasieskola, gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram samt vuxenutbildning. Skolinspektionen har nu gett samtliga verksamheter godkänt på alla punkter.
 • Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vå...


  I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2 400 elever i årskurs 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgscollege i Kronoberg i samverkan med länets kommuner och Region Kronoberg.
 • Elmeskolan förbereder skolstart med nya arbetsform...


  Under måndagen samlades alla lärare på Elmeskolan för att förbereda sig inför den nya skolterminen. All personal fick lyssna på en föreläsning med Linda Lindkvist Nyberg, lärarcoach och specialpedagog från Sigtuna kommun.
 • Älmhults kommun planerar ny skola i västra Älmhult


  Älmhults kommun växer och i takt med att nya bostadsområden växer fram följer behovet av fler skolor. Den 21 december 2018 beslutade därför Älmhults kommun om en avsiktsförklaring som ger Bonovum Samhällsfastigheter AB möjlighet att bygga en F-6 skola i Västra Bökhult.
 • Haganässkolan visar på förbättrad genomströmning a...


  Statistik över gymnasieskolornas resultat för 2018 har nu sammanställts av SKL- Sveriges kommuner och landsting. Resultatet visade en knapp nedgång gällande elevernas meritpoäng men siffrorna visar också en mycket god genomströmning av elever som lämnar Haganässkolan med en gymnasieexamen.
 • Älmhults kommun klättrar i SKL:s skolranking


  Utvecklingen i grundskolan i Älmhults kommun går i rätt riktning. I Sveriges Kommuner och Landstings ranking för 2018 hamnar Älmhult på plats 159 av landets skolkommuner.
  – Det känns bra att vi får ett kvitto på att vi är på rätt väg och en viktig sporre till att bli ännu bättre, berättar Roger Johansson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

 • Jämställdhet i fokus på kompetensutvecklingsdag i ...


  Hur ska förskolorna i Älmhult arbeta för att främja jämställdhet och lika villkor för alla barn i verksamheten? Under måndagen hade förskolorna i kommunen kompetensutveckling. Drygt 200 förskollärare och barnskötare fick fortbildning i temat jämställdhet. Lisa Andersson Tengnér, genuspedagog, föreläste om normmedveten pedagogik.
 • Vuxenutbildningen på Haganässkolan i Älmhult har t...


  Vårdbiträde, måltidsbiträde, barnskötare, CNC-tekniker, handel och lager, transportutbildning, undersköterska och kock är de yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna som startar i januari 2019.
 • Renovering av Bokhultets förskola i Diö


  Älmhults kommun växer och elevantalet i Diö ökar. Det gör att Bokhultets förskola just nu håller på att renoveras.
 • Uteförskolan Kojan byter namn till Arnebo


  Kojans förskola byter namn och heter nu i stället uteförskolan Arnebo. Det nya namnet har anknytningar till platsen där förskolan är placerad och diskussioner om namnbytet har förts under en period.
 • Tillfällig lokallösning till dess att ny skola är ...


  Under de senaste åren har antalet elever i Älmhult ökat. Prognoserna säger att antalet elever kommer öka ytterligare. En ny grundskola beräknas stå klar i Västra Bökhult år 2021. Under tiden, tills den nya skolan står på plats, kommer tillfälliga lokaler att användas.
 • Pulshöjande aktiviteter kan öka meritvärden i skol...


  Klockan är kvart över åtta och klass 7E samlas i idrottshallen på Linnéskolan för att dra igång morgonens pulspass, eller pulsträning som det också kallas. Eleverna spänner ett band runt kroppen med en pulsmätare. Längst fram i idrottshallen står det en läsplatta där eleverna kan följa statistik för sin egen träning. Eleverna ställer sig vid olika stationer, musiken fyller idrottshallen och pulsträningen är i full gång.
 • Lyckans förskola har öppnat


  Många barnfamiljer flyttar till Älmhult och behovet av förskoleplatser ökar. Under måndagen öppnade en ny förskola, Lyckans förskola, bredvid Haganässkolans lokaler.
 • Ny e-tjänst inom förskola och fritidshem


  Nu kommer det att bli enklare för dig som vårdnadshavare att ändra schema eller lämna inkomstuppgifter! Från och med den 12 september 2017 har Älmhults kommun en ny e-tjänst som ger dig möjlighet att själv kunna ansöka eller ändra ditt schema direkt på webben.Till toppen