Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Emil Gustavsson och Alexander Bråhammar arbetar som ungdomskoordinatorer. De hjälper och stöttar ungdomar i åldern 16-24 år.

Ungdomskoordinatorer gör insatser för unga i kommunen

Sedan 2015 har kommunen, enligt skollagen, ansvar att ha koll på de ungdomar som inte har fullföljt sina studier fram tills att dessa fyller 20 år. Tanken är att erbjuda ungdomarna hjälp att strukturera sina framtidsplaner.

​​​​Ämhults kommun har ansvar för ungdomar i åldern 16–20 år som inte går på gymnasiet eller inte har uppnått en gymnasieexamen. Detta kallas för kommunalt aktivitetsansvar, KAA.

– Syftet är att ingen ska bli bortglömd, en hemmasittare. Kommunen ska ha koll på sina ungdomar och hjälpa dem berättar Alexander Bråhammar, ungdomskoordinator på Älmhults kommun.

Viktigt att komma ut i samhället

I första hand handlar deras arbete om att hjälpa ungdomar att hitta motivation tillbaka till skolan, till andra studieformer eller till jobb. Uppdraget innebär att ta kontakt med ungdomar som omfattas av ansvaret för att stämma av nuvarande situation och erbjuda en individuell planering.

– Ibland händer det saker i livet som gör att utbildningen måste vänta, då försöker vi tillsammans att hitta en meningsfull sysselsättning, berättar Emil.

– Det här är helt frivilligt, det är något som vi erbjuder kommunens ungdomar. Vi söker upp dem och försöker få kontakt för att berätta att vi gärna är med och hjälper till, berättar de.

Emil jobbar även med projektet Ungsam som ligger utanför det ansvaret. I Ungsam jobbar de med ungdomar som är upp till 24 år.

Vill du veta mer eller känner du någon ungdom som behöver hjälp. Tveka inte att höra av dig till någon av oss:

Alexander Bråhammar, ungdomskoordinator
telefon: 073-317 45 97, alexander.brahammar@almhult.se

Emil Gustavsson, ungdomskoordinator
telefon: 0766- 95 45 11, emil.gustavsson@almhult.se ​

 

Nyhet
Publicerad:
Till toppen