Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Skolklass från Gemöskolan i Älmhult medverkar när Barnkonventionen 30 år firas på ABBA The Museum

Elever i åk 5 från Gemöskolan har blivit utvalda att framföra sin version av ABBA:s I Have A Dream på "Barnkonventionen 30 år", ett event som arrangeras av UNICEF Sverige och ABBA The Museum i Stockholm den 20 november.

Cirka 300 skolor från hela landet deltar i skolprojektet Make Music Matter! I Have A Dream, som drivs av Linnéuniversitetet. Skolklasserna har ställts inför utmaningen att skriva en ny vers till ABBA:s låt I Have A Dream och berätta om sina drömmar utifrån barnkonventionen.

En jury med representanter för ABBA The Museum, UNICEF Sverige och Linnéuniuversitetet har nu utsett bidraget som får delta under jubileumskvällen och bidraget är skrivet av Gemöskolans åk 5-klass i Älmhult. 

Juryns motivering lyder:

"Klassen har på ett grundligt sätt tagit sig an uppgiften och arbetat ämnesöverskridande. Samtidigt som de har fått lära sig mer om barnkonventionen har de utvecklat sina kunskaper och färdigheter i andra ämnen och på ett kreativt sätt skapat musik genom projektets digitala verktyg."

– Eleverna har arbetat ämnesöverskridande i det här projektet med allt från NO, SO och svenska till musik och bild, berättar Madeléine Crona, musiklärare vid Gemöskolan. De har fått mycket insikter i hur världen kan se ut för olika barn och hur FN och UNICEF jobbar med detta. Arbetet har även stärkt elevernas förståelse för varandras olikheter.

– Det här är ingen tävling, understryker Göran Nikolausson, projektansvarig för Make Music Matter! vid Linnéuniversitetet. Alla barn som får arbeta med barnens rättigheter är vinnare, så också alla skolor som deltar i projektet. Det här är ett sätt att arbeta ämnesöverskridande med Barnkonventionen utifrån musik som uttrycksform och kommunikationsmedel. Projektet forsätter under hela nästa år med nya spännande utmaningar. Alla skolor som vill delta får vara med och det är även helt kostnadsfritt.

Mer om eventet

Eventet "Barnkonventionen 30 år" leds av UNICEF-ambassadören Mark Levengood och medverkar gör även det 11-åriga stjärnskottet Oscar Stembridge (Universal), museichef Caroline Fagerlind vid ABBA the Museum, projektansvarig för Make Music Matter! Göran Nikolausson, rektor Peter Aronsson vid Linnéuniversitetet, prisbelönta Dimker Brothers med flera.

Skolprojektet Make Music Matter! I Have A Dream är ett unikt samarbete mellan ABBA The Museum och Make Music Matter! – ett projekt av Linnéuniversitetet i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), den digitala musiktjänsten Soundtrap och Academy of Music and Business. Projektet handlar om musik, drömmar, entreprenörskap, kreativitet och digitalisering, samtidigt som det har stort fokus på medmänsklighet och barnens rättigheter. Genom samarbetet med ABBA The Museum behandlas en betydelsefull del av svensk musikhistoria i popsagan ABBA inom ramen för projektet. Skolprojektet startade i september 2019 och pågår under hela 2020. De skolor som deltar i projektet har tillgång till en webbportal med lektionsmaterial, lärarhandledningar, filmer, digitala verktyg med mera.

Se gärna Mark Levengoods film om utmaningen att skriva en ny vers till ABBA:s låt I Have A Dream och filmen om Make Music Matter! I Have A Dream med bland andra Björn Ulvaeus på https://makemusicmatter.se/skolprojektet-make-music-matter-i-have-a-dream-2019-2020/ Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen