Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Ny tjänst för att låna strömmad film från Älmhults bibliotek

Älmhults bibliotek erbjuder från den 1 juni ”Viddla” – det nya sättet att låna film från biblioteket! Via tjänsten kan låntagare enkelt strömma film, till exempelvis till dator eller surfplatta. Filmerna i Viddla är valda med omsorg för att erbjuda både djup och bredd – anpassat för bibliotekens låntagare. För att använda Viddla behövs ett aktivt lånekort för Älmhults bibliotek.

Noga utvalt innehåll

Tjänsten fungerar ungefär som lån av e-böcker, men för film. Viddlas filmutbud är noga utvalt för låntagarna, och till exempel så erbjuder sökfunktionen i kombination med det rika redaktionella innehållet möjligheter att söka fram saker som ”torsdagspremiär”, Viddlas lilla högtid när nya fil-mer släpps. Eller filmer anpassade för syntolkning eller de som jämställdhetsmärkts med hjälp av Bechdeltestet.

Bra sökfunktion

Dessutom har sökfunktionen anpassats för att en användare på bästa sätt ska kunna leta fram den film som önskas, till exempel genom att söka på produktionsår eller olika genrer. På så sätt kan låntagarna lätt följa den växande filmkatalogen. Flera stora rättighetshavare levererar idag in film i Viddla. Som exempel kan SF, Scanbox, Folkets Bio, TriArt och Sandrew nämnas.
Inte en vanlig strömningstjänst
Viddla är mer än en vanlig strömningstjänst. I Viddla kan man till exempel hitta inspirerande teman och fakta om de olika filmerna. Ett mål med Viddla utöver att på biblioteket möta digitali-seringen, är att tilltala en större grupp låntagare, och hjälpa dem att hitta in i bibliotekens fantastiska värld. Därför har Viddla också stöd för syntolkning via mobilappar.

Om Viddla

För att kunna låna en film via Viddla, krävs att man har ett aktivt lånekort på ett anslutet bibliotek, pinkod och en internetuppkoppling samt befinner sig inom Sveriges gränser. När du har börjat titta har du 48 timmar på dig att se filmen, och du kan streama den direkt till önskad enhet. Ansvarig distributör: BTJ AB. Tjänsten är utvecklad av BTJ i samarbete med Norgesfilm AS

Kontaktperson:
Kristin Karlsson, bibliotekarie Älmhults bibliotek, Älmhults kommun.
Tfn: 0476-551 81

Nyhet
Publicerad:
Till toppen