Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Nu startar kommunen upp med ”Kapprumsbibliotek” på förskolornas småbarnsavdelningar

Sköldpaddan Ture älskar böcker och vill gärna att alla hans favoriter ska få komma hem och hälsa på hos lässugna barn. Därför står han nu i kapprummen på förskolornas alla 33 småbarnsavdelningar i Älmhults kommun. Barn och föräldrar lånar med sig några av Tures favoriter på eftermiddagen och lämnar tillbaka dem en morgon när de känns färdiglästa.

– Satsningen är en del av en stor gemensam språkutvecklande satsning i Blekinge och Kronoberg som kallas Språkstegen, och att inrätta kapprumsbibliotek kopplat till just Språkstegen är vår egen idé i just Älmhults kommun, berättar Anette Ekström, bibliotekschef.

Nya spännande läsupplevelser

Syftet med Språkstegen är att så tidigt som möjligt stimulera de minsta barnens språkutveckling genom att uppmuntra föräldrar att prata, läsa, fråga och lyssna på sina barn. När barnens språk utvecklas i umgänget med böcker, föds ett livslångt läsintresse. Språkstegen vill bidra till en så jämlik start i livet som möjligt och genom förskolan och folkbiblioteket får så gott som alla barn chans till oändligt många läsupplevelser.

– Ture påminner barn och föräldrar om att det är härligt att sitta nära varandra och att böcker ger bra tillfällen till många fina samtal. Föräldrar ges en möjlighet att koppla av från stress och barnen tränar sin fantasi, kreativitet och koncentration. Och lär sig en massa nya ord, avslutar Anette.

Invigning sker fredagen den 3/5 kl 9.30 på Liljebackens förskola, avdelningen Snigeln.

Om Språkstegen

Kapprumsbiblioteken är i Älmhults kommun en del av Språkstegen, som i sin tur är en del av den nationella satsningen Bokstart med stöd av Kulturrådet. Språkstegen bedrivs regionalt i alla tretton kommunerna i Blekinges och Kronobergs län och har Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg som huvudaktör. Ett samarbete mellan folkbibliotek, barnhälsovård, logopedi och förskola, där målet är att samverka kring ett ökat och jämlikt språkstöd till föräldrar med barn 0-3 år.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen