Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Elever på Gemöskolan plockade skräp i skolans närområde

Över en halv miljon deltagare är med under vårens Skräpplockardagar. En av alla deltagande verksamheter är årkurs 4 på Gemöskolan i Älmhult. Under onsdagen plockade eleverna skräp och häpnades över allt som slängs i vårt närområde.

Erika Olofsson är elevresurs på Gemöskolan och en drivande kraft för skräpprojektet på skolan. Tillsammans med alla elever i klassen häpnar de över hur mycket som slängs.

Hur kommer det sig att ni har deltagit i Skräpplockardagarna?

- Det är en naturlig del av vårt arbete och tycker det är viktigt att lära dem att ta hand om närmiljön. Inte minst för trivseln och för djurens skull. Det är också ett viktigt arbete för att eleverna på ett konkret sätt uppmärksammar problemet med skräp i vår miljö.

Vad säger eleverna om att delta i Skräpplockardagarna?
- De vill hjälpa till. Inte minst så att djuren inte ska komma till skada. För de vet att djuren kan sätta i halsen när de äter saker de inte borde. Eleverna vet också att det tar lång tid för skräp att brytas ned. Det försvinner inte om ingen gör något.

Vad hittade ni som eleverna häpnades av?

- En av eleverna hittade en sax och sen hittade vi också en banan som var i gott skick, men det var ingen som vile äta den! Framför allt häpnades de av den mängde vi hittade under så kort tid.

Hur mycket fick ni ihop?

- På bara en halvtimme fick vi ihop mer än 42 kassar. Tillsammans gör vi det bästa jobbet och eleverna såg det som en utmaning.

Kan skräpplockardagarna bidra till er verksamhet? Hur?

- Det bidrar till att vi blir mer kreativa och det gör att vi tänker utanför ramarna. Medvetenheten ökar också om hur vi förhåller oss till hållbarhet och förbrukar resurser på skolan. På Hemkunskapen bland annat tar vi tillvara på alla råvaror på ett annat sätt.

Vad vill ni säga till dem som ännu inte provat på att plocka skräp under Skräpplockardagarna?

- Gör det! Det fungerar vid skolan eller under en promenad någon annanstans. Ta bara med handskar och något att lägga skräpet i. Samt gärna en mobil så att ni kan fotografera det ni hittar.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans

Elever och personal på Gemöskolan tycker att vi ska bli fler som inte skräpar ner

Under veckan plockade eleverna skräp och häpnades över allt som slängs i vårt närområde.

- På bara en halvtimme fick vi ihop mer än 42 kassar, berättar en av eleverna.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen