Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Elever och lärare på Ryfors skola spanar på matsvinn

Ryfors skola är en av Älmhults skolor som under vårterminen har spanat på matsvinn genom kommunens projekt Miljöspanarna. Engagemanget hos lärare och elever är stort när det gäller matsvinn och miljöfrågor. Eleverna har fått spana på var maten kommer ifrån, hur mycket de slänger och vad man kan göra för att inte slänga så mycket.

Edith i förskoleklassen visar upp klassens matkarta.

På Ryfors skola, årskurs 1–3, är engagemanget stort för miljö och matsvinn. Cecilia Winberg, som är en av lärarna på Ryfors, ser många fördelar med projektet. Det är ett bra stöd för att arbeta med målen kring hållbarhet i läroplanen och det främjar gemenskapen. Barnen har själva fått välja vilka frågor de vill djupdyka i och hur de vill redovisa, antingen med film, rapport eller visuellt.

– Vi har arbetat tematiskt med miljöfrågan en gång i veckan under hela vårterminen och matsvinnnet mäts varje vecka, säger Annica Hedlund. Barnen är väldigt stolta över att de själva kan vara med och påverka och minska matsvinnet.

Stort engagemang i klassrummet

Längst fram i salen jobbar Nejla och Selma med ett stort diagram som ska visa hur mycket mat deras skola slänger. De använder sig av hundrarutan som bas.

– Visst slänger vi lite mat, men vår skola är den skola som slänger minst i Älmhult, säger Neijla. Och det är onödigt att slänga maten, fortsätter Selma. Man dödar djuren i onödan och man kan inte göra så att de lever igen.

– Om vi slänger maten slösar vi ansträngning, tid och bränsle. Det kan också komma gaser från bilarna som kommer ner i växterna som vi äter, säger Erik.

Miljöintresset är verkligen stort och eleverna glider lätt in på andra miljöfrågor.

– Cigaretter får man inte slänga i naturen, det kan börja brinna, säger Lucas, och min farmor brukar plocka skräp. Och djur kan sätta skräp i halsen och dö, säger Noah. Avgaser är heller inte bra för naturen, fortsätter Henry. Och det är bäst med inga bilar alls.

Miljöspanarna – ett gemensamt skolprojekt

Miljöspanarna är ett gemensamt projekt som har pågått under vårterminen på alla Älmhults grundskolor. Syftet är att barnen ska lära sig mer om matsvinn och vilka konsekvenser det får för miljön, samhället och plånboken. Men också att minska matsvinnet i skolorna.

- Älmhults barn och unga har en viktig roll i arbetet mot ett hållbart Älmhult och syftet är att barnen på ett engagerande, roligt och inspirerande sätt ska få chansen att lära sig mer om miljöfrågor, säger Cecilia Axelsson, miljöstrateg på Älmhults kommun.

Elever på lågstadiet har bland annat funderat på vilken resa maten gjort till tallriken. Äldre årskurser har miljöspanat på vilken miljöpåverkan som skett längs med resan till tallriken och hur mycket koldioxid som har släpps ut helt i onödan.

Utställning under Älmhultsfestivalen

Elevernas arbete kommer att visas i kommunens tält under stadsfestivalen 31 maj-1 juni.

Läs mer om projektet på www.almhult.se/miljospanarna Länk till annan webbplats..

Kontaktpersoner
Cecilia Axelsson, miljöstrateg, cecilia.axelsson@almhult.se, telefon 0476-550 75.
Cecilia Winberg, miljöombud och lärare på Ryforsskolan, cecilia.winberg@lmhult.se, 0702420 350
Kristin Emilsson, biträdande kostchef, kristin.emilsson@almhult.se , telefon 0476-524 08

Nejla och Selma jobbar med stapediagram som ska visa matsvinnet på skolan.

Noah, Lucas och Henry går igenom brödets resa från jord till bord.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen