Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2 400 elever i årskurs 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgscollege i Kronoberg i samverkan med länets kommuner och Region Kronoberg.

Upplevelseverkstaden genomförs på kliniskt träningscentrum, KTC, på Centrallasarettet Växjö och Ljungby lasarett. Där tränar i vanliga fall vårdpersonal och vårdstudenter olika situationer, ingrepp och behandlingar med dockor och annan träningsutrustning.

På upplevelseverkstaden får åttondeklassarna gå runt på flera stationer där de får prova på olika vård- och omsorgsuppgifter, till exempel bemötande, hjärt- och lungräddning, testa hjälpmedel och att ta venprov på en docka. Alla stationer bemannas av vård- och omsorgspersonal från Region Kronoberg och kommunerna. Yrkesambassadörerna är undersköterskor och motsvarande från äldreomsorg, omsorgen om personer med funktionsnedsättning, psykiatri och hälso- och sjukvård, samt elever från Vård- och omsorgsprogrammet.

- Upplevelseverkstäderna är viktiga i arbetet för att säkra framtidens rekrytering av undersköterskor. Vi vill med detta öka attraktionskraften för vård- och omsorgsyrken, berättar Charlotte Iburg, processledare för Vård- och omsorgscollege Kronoberg Västra.

På en station fick eleverna testa på Google-cykling. Eleverna fick själva välja en adress att cykla på.

- Google-cyklingen används en del inom demensvården. Patienterna kan då cykla runt på bekanta adresser och på så sätt väcka minnen, berättar specialistundersköterska Alexa Siefert.

- Det har varit en rolig dag. Jag har till exempel lärt mig hur man använder hjälpmedel för att lyfta någon ur sängen. Det var intressant att titta i VR-glasögonen och se hur det är att jobba inom vården, berättar Amanda.

Fler sökande

Syftet med upplevelseverkstäderna är att öka elevernas kunskap om och intresse för yrken inom vård och omsorg, inför gymnasievalet.

- Att alla elever i årskurs 8 deltar på upplevelseverkstäder i en region är unikt och genomförs inte på någon annat ställe i landet på det här sättet. Undersköterskor och motsvarande är vår största yrkesgrupp och där vi behöver öka andelen sökande. Yrket är fantastiskt, personalen gör skillnad varje dag, valmöjligheter och utvecklingsområden i branschen är många och det är viktigt att vi visar våra ungdomar bredden och möjligheterna!säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare i Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Fakta om Vård- och omsorgscollege:

Vård- och omsorgscollege Kronoberg är ett regionalt samarbete för utbildningsanordnare och arbetsliv för att tillsammans höja kompetensen, kvaliteten och öka attraktionskraften för arbete och utbildningar inom vård och omsorg. Samarbetspartners är alla åtta kommuner i Kronoberg, Region Kronoberg, Attendo, fackförbundet Kommunal och utbildningsanordnare inom vård och omsorg.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen