Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Barn lär om odling, trädgård och hållbarhet på Pjätteryds naturförskola

Barn utomhus

Först allt möjligt i krukor och plastpåsar. Sedan potatis i jorden en regnig dag i maj och sen smaken av hallon i juli. På förskolan i Pjätteryd står planteringarna nu redo för årets odlingssäsong.

I år gör barn och pedagoger ett nytt försök med att odla. Det blir bland annat sallad, dill, persilja och kålrabbi. Det odlas också ängsblommor som lockar till sig fjärilar och bin.

– Vi vill gärna att barnen ska kunna gå runt och smaka på allt gott och att det ska finnas något att plocka året runt, berättar Gisela Johansson, pedagog på förskolan.

Tankarna på trädgård med matproduktion kom för några år sedan. Föräldrar hjälpte till att bygga trälådor och barnen blev genast nyfikna.

– Efter några år sökte vi bidrag via Sparbanken Eken och det har utvecklats efterhand. Vår naturprofil gör att vi har flera barn som kommer utifrån Pjätteryd, vilket vi såklart är jätteglada för, berättar Eva Karlsson, pedagog.

Odlingarna lär barnen att ta ansvar

– Odlingen gör vi för att föda ett intresse hos barnen och för att visa hur maten kommer till. Många har en jordplätt hemmavid och har börjat tjata på föräldrarna att starta odling, säger Eva.

– På längre sikt behöver man förstå vad det är man äter och hur det har kommit dit och att det krävs en del arbete för att det ska bli två kilo morötter. Det dyker inte bara upp i affären. Det har med värde att göra, att man värdesätter det man har förklarar hon.

Det är också viktigt att väcka ett intresse för trädgården i sig. Man kanske vill odla själv. Vi vill ge positiva associationer till den gröna miljön. Det finns mycket kraft i det gröna och det växande. Den är en god sak att vara i och kanske kommer man också att vilja bygga upp sin egen trädgård.

Sagoträdgård med mysig hemma-känsla

På gården har barnen en egen liten sagoträdgård med blommor, bin, odlingar och små figurer. Här samsas Petter och hans fyra getter, Pettsson och Findus och barbarafamiljen. Insektshotell och fjärilsbuske är också viktiga inslag.

– Här får vi riktig hemma-känsla. Barnen går runt och pratar med barbarfamiljen, plockar sina smultron och bina trivs i syrenen, precis som det ska vara, säger Gisela.

Äntligen är det dags att skörda

Barn och personal skördar och förbereder en skördefest som föräldrar och syskon bjuds in till på hösten.

– Barnen är med och gör soppa, egen saft och bakar rabarberkaka. Vi gör också chips på morötter och potatis för att ta vara på allt. I år hoppas vi verkligen att vi kan ha festen igen och att corona inte stoppar oss, avslutar Gisela.

Barn i trädgård

I år gör barn och pedagoger ett nytt försök med att odla.

På gården har barnen en egen liten sagoträdgård med blommor, bin, odlingar och små figurer. Här samsas Petter och hans fyra getter, Pettsson och Findus och barbarafamiljen

Det blir bland annat sallad, dill, persilja och kålrabbi. Det odlas också ängsblommor som lockar till sig fjärilar och bin.

Potatis är också en favorit som man odlar varje år.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen