Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Barn i Älmhults förskolor tar del av Sagobygdens ”Skapande förskola”

Barnen på Liljebackens förskola står beredda ute på gården och väntar förväntansfullt på att den mystiska sagolådan ska öppnas. Tine Winther, berättarpedagog, välkomnar barnen och är redo att ta med dem in i ett spännande äventyr i sagornas värld. Det är första gången Älmhults kommun har ansökt om medel för skapande förskola. Samtliga 18 kommunala förskolor deltar.

Totalt rör det sig om cirka 690 barn i åldern 3–5 år som får möta Sagobygdens berättarpedagog. Tine, berättarpedagog, berättar sagor, sägner och myter och leker tillsammans med barnen under berättelsernas gång.

-Vi är jätteglada att kunna erbjuda barn och pedagoger interaktiva upplevelser och sagor på det här sättet. Under dessa tider med corona sker aktiviteterna utomhus för att minska smittspridningen, berättar Jenni Karlsson, verksamhetschef på förskolan.

Flera sinnen igång

Barnen på Liljebacken tycker det är spännande att få gå iväg för att lyssna på en saga. Målsättningen är att många sinnen ska vara aktiva i bearbetningen av sagorna och att de får möjlighet att träna sitt eget muntliga berättande. Aktiviteten anpassas efter ålder och varje grupp träffar berättarpedagogen vid två tillfällen.

-Barnens eget skapande och kommunikativa förmåga prioriteras vid planering och genomförande av sagoleken. Det är ett sätt att stärka varje individ utifrån dess behov och förmåga, berättar Helen Carlsson, kulturstrateg.

Sagobygden i Kronoberg – levandegör den muntliga berättartraditionen

Sagobygden, som geografiskt stäcker sig över Ljungby, Alvesta och Älmhults kommuner, har ett unikt, rikt och värdefullt kulturarv – den muntliga berättartraditionen. Sedan 30 år arbetar vi med att sprida den i Sverige och utomlands. I november 2018 uppmärksammades detta av Unesco.

Sagolåda och nyfikna barn i bakgrunden
Nyhet
Publicerad:
Till toppen