Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhultselever mötte liveströmmad opera i sina klassrum

Nu har Älmhults elever upplevt sin första livestreamade öpera under skoltid! Mer än 850 skolbarn, merparten i åldern 6-9 år, fick den 27 april ta del av Minoperas familjeuppsättning av Trollflöjten, Wolfgang Amadeus Mozarts mest kända verk. Trollflöjten spelades på Möckelsnäs kulturcentrum och sändes live till skolbarn i Kronobergs och Jönköpings län. För många elever innebar spelningen ett första möte med opera som genre och konstform.

Runtom på skolorna fick elever möta fågelfångaren Papageno, prinsen Tamino, Nattens drottning och de andra karaktärerna i Mozarts verk. Precis som alla andra av Minoperas familjeproduktioner var även denna livestreamade föreställning interaktiv:

- Eleverna fångades verkligen av Trollflöjten. De gillade Papageno skarpt. De var med på noterna och sjöng, gjorde vågrörelser och eldsflammor samt svarade på frågorna som skådespelarna ställde. I början var de lite avvaktande men när de fick bekräftat att det faktiskt var live eftersom de frågade om Älmhult var med så hakade de på, pedagog årskurs 3.

- Det här var över mina förväntningar! Det verkar som att både elever och pedagoger verkligen uppskattat Trollflöjten och hela upplägget! Vilken häftig känsla att föreställa sig att hundratals elever i varierande ålder fick möta opera när den är som allra bäst – och att detta skedde samtidigt och på många platser runtom i kommunen. Det känns värdefullt och glädjande att få till stånd den här typen av upplevelser i en tid då stora delar av Sveriges kultur- och musikliv pausats. säger Helen Carlsson, kulturstrateg.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen