Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Machofabriken startar på skolor och fritidsgårdar i Älmhults kommun

Nu drar skolor och fritidsgårdar i Älmhult igång en satsning med våldsförebyggande och jämställdhetsfrämjande arbete tillsammans med Machofabriken. Det består av bland annat av filmer och samtalsunderlag som möjliggör starten på ifrågasättande av begränsande och destruktiva killnormer.

Nu startar arbetet på Linnéskolan, Haganässkolan och Fenix fritidsgård i Älmhult.

Machofabriken handlar om att ge eleverna möjlighet att reflektera över normer och värderingar som finns i vårt samhälle. Syftet är att ungdomarna tidigt ska lära sig att ifrågasätta normer eller sanningar och skapa sina egna sanningar. Ett mer tillåtande klimat och att alla får vara som de är.

Våldsförebyggande arbete

Bodil Claesson, kurator på Linnéskolan, förklarar att det handlar om att tänka utanför boxen och att få vara den man själv vill vara.

- Machofabriken är ett förebyggande arbete där vi tidigt vill komma in i klasserna och bygga en gemenskap och trygg miljö för alla eleverna. Vi vill förebygga att både tjejer och killar hamnar i våldssituationer.

- Mentorer, elevassistenter, skolsköterskor och personal från fritidsgården har fått gå en gemensam utbildning. Nästa steg är att förbereda lektionerna och få en kontinuitet i arbetet, säger Bodil.

På lektionerna i ämnet livskunskap kommer mentorer och elever att prata om utanförskap, HBTQ, våld, jämställdhet, rasism, kärlek, porr, ”stopp min kropp”, lagar och regler och forskning och statistik.

Om Machofabriken

Machofabriken är ett våldsförebyggande och jämställdhetsförebyggande arbete. Tjejer och killar har det tillsammans på schemalagd tid. Det är tillfällen om 60-90 minuter och 16 lektioner fördelat under hela läsåret.

På lektionerna deltar mentorer, kuratorer, specialpedagoger, personal från fritidsgårdar. Skolorna har valt att genomföra undervisningen på lite olika sätt.

Läs mer om Machofabriken på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nyhet
Publicerad:
Till toppen