Är det någon i din familj som åker berg- och dalbana i starka känslor?

Är du anhörig till någon med emotionell instabilitet? Någon som åker berg- och dalbana i starka känslor som leder till kaos i relationer, har svårighet med sin självbild, självskadebeteende eller suicidtankar eller har problem med alkohol eller droger?

Carina Ågren, behandlingspedagog, Marie Strand Seheden, boendestödjare på Stödenheten i Älmhult

Carina Ågren, behandlingspedagog, Marie Strand Seheden, boendestödjare på Stödenheten i Älmhult

Att leva med eller vara nära anhörig tar på krafterna och det är lätt att gränsen, mellan att vara den som hjälper och att vara den som har problem, suddas ut. Den som vill hjälpa kan till och med bli den som möjliggör för att hen ska kunna fortsätta sitt negativa beteende.

Nu startar Stödenheten en kurs för dig som är anhörig och vi har bett Tommy Olsson, behandlingspedagog, Carina Ågren, behandlingspedagog, Marie Strand Seheden, Boendestödjare och Majrun Andersson, Boendestödjare att berätta om hur de tänker kring kursen.

– Familjeband är en kostnadsfri kurs där vi tillsammans pratar om hur du kan hantera konflikter och skuldkänslor, minska stress och lära dig tänka om för att spara din energi. Det kan handla om att lära sig säga nej, acceptera att du inte kan lösa din anhöriges problem och att det är ok att inte alltid kunna hålla sig lugn, säger Carina.

Tommy Olsson, behandlingspedagog på Stödenheten i Älmhult.

Tommy Olsson, behandlingspedagog på Stödenheten i Älmhult.

– Vi tar också upp vilka rättigheter du som anhörig har, säger Tommy och fortsätter:
– De som har gått kursen tycker att blandningen mellan fakta, praktiska råd och att träffa andra som är i samma situation och går igenom ungefär samma saker, har varit bra. Gruppen blir betydelsefull och en plats dit man kan gå.

– Vi välkomnar även dig som inte längre lever/bor/eller kanske till och med inte längre står din anhörig så nära. Du kanske har upplev allt detta för många år sedan. Vi vet att många av er fortfarande bär på skuldkänslor eller behöver få prata, lyssna och dela med er av erfarenheter, säger Marie.

– Varje person äger sin upplevelse och delar bara med sig det man vill dela med sig av. En del behöver få lyssna på andra och en del behöver få berätta. Och det som sägs i gruppen stannar i gruppen, avslutar Majrun.

Två nya grupper startar. En på måndag den 21 oktober och en på onsdag den 23 oktober klockan 17.00 till 19.00. Vi träffas en gång i veckan mellan 12 och 14 gånger. Hur många gånger det blir beror på behoven i gruppen. Vi håller till i våra lokaler på Norra Esplanaden 18.

Anmäl dig senast 7 oktober genom att ringa:
Tommy Olsson, tfn 0476 - 551 42
Carina Ågren, tfn 0476 - 550 67
Marie Strand Seheden, tfn 0476 - 550 48
Majrun Andersson, tfn 0476 - 550 48

Välkomna!

Nyhet
Publicerad: