Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

En vecka fri från våld 2021 – Orange week

En vecka fri från våld är en aktivitetsvecka som görs i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. FN:s dag, the Orange day, är torsdag den 25 november och då tänds det orange ljus runt om i världen.

Här i Kronoberg går veckan under namnet Ett Kronoberg fritt från våld och veckan börjar den 22 november.

– Orange är den officiella färgen för veckan och vi lyser upp Individ- och familjeomsorgens verksamheter, servicecenter på Kommunhuset och i biblioteket med orange ljus. Individ- och familjeomsorgens medarbetare kommer varje dag att titta på korta filmklipp som lyfter ämnet våld i samband med prostitution och människohandel.

Fältarna* kommer att vara på högstadieskolorna, gymnasiet och fritidsgården i Älmhult för att dela ut informationsmaterial och prata med ungdomar och personal, berättar Amanda Peterson som är socialsekreterare och samordnare för Våld i nära relationer och Hedersrelaterat våld och förtryck.(Individ- och familjeomsorgen.)

Den 25 november är FN:s internationella dag för att sätta fokus på avskaffandet av våld mot kvinnor. Länsstyrelsen hjälper till med att uppmärksamma dagen genom att live-sända en föreläsning med Morgan Alling.

Han berättar om hur han öppet tagit ställning mot våld och hur det är möjligt ”Att vända negativa erfarenheter”. Föreläsningen börjar 18.30, den 25 november och kan ses av alla som vill. Använd länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsen i Kronoberg, med samarbetsparters, håller i flera olika aktiviteter under veckan som är öppna för såväl yrkesverksamma som allmänheten som vill lära sig mer om våld i nära relationer. Hela programmet för veckan, samt övriga tips och informationsmaterial, finns tillgängligt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var med och uppmärksamma denna oerhört viktiga samhällsfråga. Har du något orange ljus, tänd det! Har du tid delta i någon av föreläsningarna gör det. Vi behöver lyfta kunskapen och medvetenheten hos alla. Välkommen att delta!

Nationellt leds initiativet av:
organisationerna UNIZON och MÄN, med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och regioner.

Syftet med veckan är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer utgör samt att sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

*Fältarbetarna arbetar med ungdomar mellan 13 och 19 år genom att vara närvarande i deras vardag på skolor, fritidsgård och på stan.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen