Bild på vattentornet i Älmhult

Vattentornet fyller 50 år 2015

Det 52 meter höga tornet som står i Haganäsparken är svårt att missa om man befinner sig i Älmhult. Vattentornet har sedan 1965 sett till att Älmhultsborna har tillgång till vatten och idag den 21 oktober 2015 firar vårt vattentorn 50 år.

Vattentornet har använts till många olika saker under sina 50 år. Tidigare har bland annat ungdomsgården haft lokaler där, men det har även varit café högst upp i tornet. Nu senast har det även fungerat som en ateljé för konstnären Kaj Engström. Idag är det inte längre möjligt att bedriva andra verksamheter i vattentornet, men Älmhults vattentorn fortsätter att säkra tillgången till rent vatten.

Hur fungerar vattentornet?

När vatten har renats i Älmhults vattenverk pumpas det upp i tornets så kallade högreservoar som fungerar som ett "vattenförråd”, totalt ryms där cirka 1000 kubikmeter vatten. Det är viktigt att vattentillförseln fungerar som det ska då tornet fungerar som reserv om det blir driftstopp.

Om till exempel en vattenledning skulle gå sönder och vatten läcker ut blir det för lågt tryck för att vattnet ska nå hushållen. Då används vattnet i tornet för att jämna ut tryckskillnaden som bildas. På så sätt kan vattentillförseln tryggas så att Älmhultsborna alltid kan slå på kranen och få färskt och rent vatten. På ett dygn går det åt cirka 2000 kubikmeter vatten till invånarna i Älmhults tätort

Nyhet
Publicerad: