Ökat valdeltagande i europaparlamentsvalet bland älmhultsborna

Snart är det dags att gå till valurnorna för att rösta till riksdag, kommun och landsting. Älmhults kommun är inne i en positiv trend sett till valdeltagandet i europaparlamentsvalet, som ökade både bland förstagångsväljarna och bland samtliga röstberättigade.

Av förstagångsväljarna i Älmhult röstade 43 procent i årets europaparlamentsval. Det är en tydlig ökning jämfört med valdeltagandet i det senaste europaparlamentsvalet 2009 då 36 procent av förstagångsväljarna röstade. 
– Det är positivt att fler förstagångsväljare går och röstar. Vi märkte tydligt av det ökade intresset i samband med förtidsröstningen och på valdagen, vilket gläder oss. De flesta som röstar första gången de har möjlighet fortsätter nämligen att rösta val efter val, medan de som väljer att stå över första gången är mindre benägna att rösta även senare i livet, säger Henrik Dahlström, valansvarig i Älmhults kommun.

"Glädjande att valdeltagandet har ökat"

Även valdeltagandet bland samtliga röstberättigade i Älmhult ökade. I år röstade 49 procent av älmhultsborna och i valet 2009 röstade 41 procent. Den här ökningen är något större i Älmhult jämfört med hela riket. Samtidigt är det relativt få som röstar i europaparlamentsvalet.
– Det är glädjande att se att valdeltagandet har ökat. Tyvärr är det fortfarande en relativt låg andel av Älmhults kommuns röstberättigade som faktiskt röstade i europaparlamentsvalet. Det är viktigt att rösta eftersom valen avgör vilka som är med, på olika nivåer, och fattar avgörande beslut om samhället och vår framtid. Förhoppningsvis tar fler tillvara på sin rösträtt så att den positiva trenden håller i sig även i det kommande valet till riksdag, kommun och landsting, avslutar Henrik Dahlström.

Nyhet
Publicerad: