Nya parkeringsbestämmelser ger bättre rotation och tillgänglighet i centrum

Från och med tisdagen den 22 april 2014 behövs det en P-skiva för att få parkera på vissa ställen i de centrala delarna av Älmhult. P-skivan införs i samband med att kommunen tar över parkeringsövervakningen i hela kommunen. Syftet med P-skivan är bland annat att få bättre rotation i centrum.

Karta över var P-skiva gäller

Klicka på bilden för större bild

- Många i Älmhult har sedan länge påpekat att det är ont om parkeringsplatser i centrum. Handeln har också tryckt på att något måste göras då många står parkerade flera timmar och ibland dagar inne i centrum, säger Hanna Holm, gatuingenjör på Älmhults kommun.
En studie gjord 2011 visar dock på att det i Älmhults centrum finns relativt gott om parkeringsplatser. Införandet av kommunal parkeringsövervakning, där P-skivan är en del, gör det därmed möjligt att reglera parkeringstiden, vilket förväntas gynna handeln.

Bättre rotation i centrum

Övervakningen kommer att ske i samarbete med Securitas på nästan alla parkeringsplatser i Älmhult. P-skivan införs dels för att underlätta deras arbete, dels för att få bättre rotation på parkeringsplatserna i centrum. Den kommunala övervakningen gäller i hela kommunen och kartan visar de delar av Älmhult där P-skiva behövs. Det är endast på de rödmarkerade sträckorna i centrala Älmhult som P-skiva ska användas. På övriga platser gäller 24-timmarsparkering.

På P-skivans baksida finns en karta över var den gäller samt hur du ska använda den. När du parkerar markerar du det klockslag som du påbörjar parkeringen och sedan lägger du den väl synlig på instrumentpanelen inne i bilen. Om du arbetar i centrum rekommenderar vi dig att parkera på de parkeringsplatser som har 24-timmarsparkering. Till en början ges inga böter utan rättelser och information om det nya systemet.

Gratis P-skivor

P-skivorna är gratis och kan hämtas i kommunhusets reception med start vecka 14. Framöver kommer man även kunna hämta sin P-skiva på bilverkstäder, däckfirmor och i vissa affärer. Arbetet med byte av parkeringsskyltar kommer att ske vecka 14.
- P-skiva är ett bra alternativ för invånarna då det till skillnad från P-automater är kostnadsfritt, säger Hanna Holm.

Nyhet
Publicerad: