Mustafa föreläste för ensamkommande

Fredagen den 8 juli föreläste polisen Mustafa Panshiri för 28 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i kommunen. Mustafa kom själv till Sverige från Afghanistan som barn med sin familj. Idag jobbar han som polis i Linköping och föreläser samtidigt för unga ensamkommande över hela landet.

Älmhult var den 53:e kommunen Mustafa besökte. Hans eget mål är att föreläsa i landets samtliga 290 kommuner. Han föreläste på dari för de afghanska ungdomarna som talar dari och för resten av pojkarna gav han en föreläsning på svenska med tolkar.

– Att lyssna på Mustafa och få det berättat på sitt eget språk är väldigt inspirerande för pojkarna som ser Mustafa som en förebild och de kan identifiera sig med honom. Han pratade bland annat om hur viktigt det är med utbildning, att ta körkort och att lära sig simma, berättar Selin Hult, integrationssamordnare på kommunen.

Inkludera och engagera

Mustafa berättade om sig själv och sin resa till att bli polis. Han hade mycket dialog med ungdomarna, där han involverade och engagerade dem i frågorna och ville ha deras syn på saker. Tillsammans pratade de om drömmar och vad de vill bli när de blir vuxna.

– Jag hoppas att dagens föreläsning leder till förståelse för vårt samhälle och blir en väg till snabbare integration samtidigt som pojkarna fått ny inspiration och kan börja tänka sig en framtid i Sverige och studier för att nå sina drömmar och berika vårt samhälle med ny kompetens, säger Mustafa.

– Syftet med föreläsningen var att pojkarna ska få kunskap om hur vårt samhälle fungerar. Mustafa är en bra förebild och en person som våra pojkar kan identifiera sig med. Förhoppningsvis inspirerade han och gav lite tankar inför framtiden, säger Selin.

Nyhet
Publicerad: