Del 2 i konstverket Världens hem på plats

Under samlingsnamnet Världens hem har David Svensson skapat tre konstverk som uppförs i olika rondeller i Älmhult. Den andra sattes upp under tisdagen.

Det andra konstverket har idag uppförts i centrum längs väg 120. Det består av ett antal flaggor som David själv har skapat.

Wanås Konst har drivit projektet med David som konstnär. David har tidigare uppfört flera konstverk i stadsmiljöer, både i Sverige och utomlands. Världens hem är ett av hans mest omfattande verk hittills.

David beskriver själv tankarna bakom konstverket med flaggor:

I det offentliga rummet brukar jag ofta prata om ett urbant alfabet, där träd, bilar, bussar, cyklar, vägar, byggnader, bänkar, skyltar, flaggor, gatlyktor m.m. utgör olika bokstäver, som sedan kan sättas samman på varierande sätt. I rondellen i centrum har jag valt att göra nio stycken nya flaggor genom collage av olika nationsflaggor. Rent konkret innebär det att jag först dekonstruerar flaggorna, delar upp dem i sina beståndsdelar och sedan pusslar ihop dem i nya kombinationer och varianter, i nya föreningar av mångfald.

Nationell identitet kan vara seglivad, men ingenting är evigt och världsekonomins globalisering och den nya tidens integrationsprocesser håller sakta på att nöta ner våra traditionella uppfattningar om stat, land och folk. Då är frågan; vilka nya identiteter kan vi se fram emot istället?

Malmö, där jag bor, har verkligen utvecklats till en mångkulturell stad, vilket gör den till en attraktiv och spännande plats. Jag märker det inte minst på min sons förskola. Isaks kompisar har namn som Ryan, Tracy, Kate, Nikita, Amir och Ali, här finns alla världsdelarna representerade och förstås även gott om parkombinationer där den ena föräldern är etnisk svensk och den andra är spanjorska, japanska, australiensare eller iranier, alltså ungefär så som jag tänker mig att de nya flaggorna i Världens hem ska vara en bild av.

Nyhet
Publicerad: