Världens hem – tre konstverk i Älmhults rondeller

Under samlingsnamnet Världens hem har David Svensson skapat tre konstverk som håller på att uppföras i olika rondeller i Älmhult. Den första, som redan är uppförd, består av ett antal vägskyltar från världens alla hörn.

David Svenssons rondellskyltar.

Wanås Konst har drivit projektet med David som konstnär. David har tidigare uppfört flera konstverk i stadsmiljöer, både i Sverige och utomlands. Världens hem är ett av hans mest omfattande verk hittills.

David beskriver själv tankarna bakom konstverket:

Vägskyltar förekommer överallt i världen, men när det kommer till urban design lever de en ganska undanskymd tillvaro, man tänker inte så mycket på dem. Skyltar från olika länder är både lika och olika varandra. De är tydliga och grafiska i sina uttryck, färgerna är klara och formerna distinkta. I vanliga fall smälter skyltarna in i miljön, men en vägskylt från ett annat land blir synlig i vårt svenska gaturum. I rondellen har jag skapat ett collage med 58 olika vägskyltar som orienterar sig runt rondellen. Varje skylt har en förlaga i form av ett foto från webben och har sedan nytillverkats av en lokal skyltleverantör i Sverige.

När man närmar sig konstverket från en bil reflekterar vägskyltarna ljuset från bilens strålkastare. På långt håll kan man urskilja skyltarnas färger och format, men det är först när man kommer närmare som det blir möjligt se alla tecken och bokstäver. Skyltarna kommer ursprungligen från världens alla hörn och språkområden och är skrivna på arabiska, assyriska, syrianska, kurdiska, persiska, kinesiska, japanska, ukrainska, ryska, vitryska, serbiska, bulgariska m.m. Här sticker de ut och genom sina olika teckenbilder fascinerar de.

Genom konstverket byggs en berättelse om vår samtid, och hur världen långt utanför Sveriges gränser tar plats i Älmhult. Vägskyltarna kan också tolkas som representanter för alla utländska gäster och nyanlända svenskar med olika nationell bakgrund som vistas i Älmhult. Det blir en bild av alla språken som kan höras på Älmhults gator.


Nyhet
Publicerad: