Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Sinar din brunn?

När du har vattenförsörjning från egen brunn är det du som fastighetsägare som har ansvaret för att brunnen levererar tillräckligt mycket vatten och att vattnet har en godkänd kvalitet. Det är viktigt att du skapar dig en beredskap ifall din brunn skulle sina. Här kan du hitta mer information och tips.

I normalfallet måste du lösa din vattenförsörjning själv. Om du på grund av ålder, sjukdom, skada eller funktionsnedsättning behöver stöd i hemmet för att kunna klara av att bo kvar hemma kan du ansöka hos Älmhults kommun om stöd eller hjälp i hemmet. Ansökan gör du genom att kontakta kommunens biståndshandläggare via telefon 0476-550 47.

Om den grävda brunnen ofta sinar, kanske enda alternativet är att borra en brunn. Hitta din närmaste borrare här. Länk till annan webbplats.

Tips på hur du kan spara på vattnet hittar du här.

Läs mer om dricksvatten från egen brunn och hur du kontrollerar vattnets kvalitet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tvätt och dusch

Senaste dagarna har vi fått frågor från fastighetsägare med sinade brunnar rörande bland annat tvätt av kläder och dusch. Nedan finns några tips.

Tvätt av kläder

Undersök möjligheterna att tvätta hos vänner och bekanta som har vatten. Passa på i samband med andra aktiviteter att till exempel tvätta innan ni lämnar stugan eller campingplatsen på semestern. Det finns även företag som man kan köpa tjänsten hos till exempel Fanhultstvätten i Älmhult.

Älmhultsbostäder upplåter lokal med tvättmaskin i källarplan på Östra Esplanaden 3 i Älmhult för de vars brunn har sinat. Ingång till lokalen sker från korsningen Östergatan / Östra Esplanaden. Dörren är märkt med skylten "Grovtvätt".

Bokning sker genom Älmhultsbostäder på telefon 0476-554 20.

Dusch

Om man av någon anledning inte kan duscha eller tvätta hos vänner och bekanta med kommunalt vatten har Älmhults kommun ombesörjt nedan möjligheter.

Omklädningsrum med tillgång till dusch finns tillgängligt på Haganässkolans källarplan i anslutning till bordtennislokalen. Omklädningsrummet är öppet måndag till fredag mellan kl. 18.00 och 20.00.

Om det är svårt att hitta eller något inte fungerar vänligen kontakta Haganässkolans vaktmästare på telefon 070-211 96 53.

Vidare finns möjlighet att hyra gymnastiksal med omklädningsrum med tillgång till dusch på flera orter. Mer information om hur man hyr kommunala lokaler hittar du här.

Dricksvatten

Älmhults kommun (inklusive räddningstjänsten) har inte möjlighet att köra ut vatten. Däremot går det bra att hämta dricksvatten gratis på VA-avdelningens vattenkiosk Länk till annan webbplats. (pdf, 467.5 kB) på Drivågatan i Älmhult (söder om Blåljushuset). Dricksvatten kan med fördel tappas på rena dunkar eller PET-flaskor och frysas in för att få längre hållbarhet. Kolla gärna på DinSäkerhet.se för mer information. Länk till annan webbplats.

På vattenkiosken används nödvattenkranen genom att hålla inne knappen tills vattnet kommer. Vid behov av större mängder vatten från vattenkiosken kontakta expeditionen på renhållningsavdelningen måndag till fredag kl 07.00-16.00, på telefon 0476-551 46 eller 0476-550 82.

Avgiften för större mängder vatten är 55 kronor/m³ och det minsta beloppet som debiteras är 375 kronor. Avgifterna är inklusive moms. Det finns möjlighet att, mot en depositionsavgift på 500 kronor, hämta ut en egen nyckel till vattenkiosken. Depositionsavgiften faktureras i efterhand.

Regnvatten

Ta tillvara på det lilla regn som kommer genom att samla upp och till exempel använda det för att spola i toalettstolen.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen