Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Regnbågens färger i våra rabatter och urnor

Temat för blommor i rabatter och urnor bestäms ett år i förväg, då lökar och plantor måste beställas i god tid. Blomsteråret 2021 har temat, regnbågens färger.

Lila krokus i i en vårlöksrabatt med jord runt om, stenkant framför. 

Den första färgglada krokusen har kommit upp och nu väntar vi med spänning på de andra regnbågsfärgade vårblommorna.

– Varje år planteras det cirka 9 000 lökar och 2 000 sommarblommor i Älmhult. De lökar vi planterar under hösten, i våra stora rabatter, är drivna för att blomma samtidigt under nästa vår. Och så tas de upp i juni när vi planterar sommarblommorna.

Vi får ibland frågor om vad vi gör med lökar när de plockas upp efter vårblomningen. Och svaret är att de förvaras under sommaren och kan planteras till hösten igen för blomning våren därpå men det är inte säkert att de blommar i samma omfattning och det är inte säkert att de slår ut samtidigt. Så därför sätts de inte ut i våra stora rabatter, berättar Ingela Thulander, parkförvaltare i Älmhults kommun.

Hämta lökar på Bäckgatan

– I år kommer de upptagna lökarna att finnas på Bäckgatan, där vi som arbetar med Gata & Park har våra lokaler. Och ni som vill testa att plantera lökarna i er egen trädgård kan hämta dem där. Vi kan inte garantera hur och när de kommer att blomma, det blir en spännande överraskning nästa vår. Vi kommer med mer information om utlämning av lökar när det blir aktuellt berättar Ingela.

Regnträdgårdar i centrum

Växterna i våra regnträdgårdar, som finns på Södra och Norra Esplanaden har ett jobb att sköta. De ska ta hand om ytvatten, det blir en biologisk rengöring och risken för översvämningar minskar. Dessa växter har en stor bladmassa och är fleråriga (perenner). Blomsterurnorna kompletterar regnträdgårdarnas bladmassor med färgglada blommor planterade i säsongens regnbågsfärger.

Blendas Backe

Nu startar också arbetet med övriga parker och rabatter till exempel Blendas backe, som är en ätbar park, där du under sommaren gärna får plocka av bär och örter. I Blendas backe finns inte några säsongsplanteringar utan där vårdar vi det som är planterat och kompletterar om det behövs.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen