Politiker, tjänstemän och elever fick inblick i klimatförändringarnas orsaker och effekter

Igår var politiker, tjänstemän och skolelever inbjudna till Folkets Hus i Älmhult för att få en interaktiv upplevelse om klimatet och hur det påverkas av vårt leverne i den så kallade Geodomen. Initiativet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, SMHI, Norrköpings visualiseringscenter och kommunerna i länet i syfte att stärka länets klimatkunskap.

Bild på Geodomen

Under veckan turnerar Geodomen runt i länet och igår fick politiker, tjänstemän och elever i Älmhult en interaktiv upplevelse om klimatet och hur det påverkas av vårt leverne. Geodomen är en mobil bio och en visualiseringsteknik som är framtagen för att vi på ett enklare sätt ska kunna ta till oss och förstå hur klimatförändringarna påverkar oss och miljön.

– Geodomen visar på ett visuellt och tydligt sätt klimatförändringarna och hur till exempel köttkonsumtionen påverkar klimatet. Det blir som ett incitament som sätter djupare spår och som skapar många diskussioner, säger Sofie Holmin-Fridell, atmosfärskemist på SMHI.

Geodomen skapar många diskussioner

Filmen visade hur klimatförändringarna påverkar oss både i ett globalt perspektiv och i ett Kronobergs perspektiv.

– Tanken är att den kunskap de får med sig ska engagera och kunna bidra till att klimatanpassningsarbetet får större genomslag med fler klimatåtgärder runt om i länet, säger Max van Meeningen, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen.

Workshop efter visningen

Under dagen fick de inbjudna lära sig mer om hur vårt klimat utvecklas och vad vi bör tänka på i framtiden, vad det är som händer med vårt klimat och vad vi kan göra för att påverka jordens framtida klimat gynnsamt. Efter visningen höll Länsstyrelsen i en workshop där man diskuterade vad kommunerna och Länsstyrelsen kan göra för att aktivt arbeta med klimat och klimatmål.

Se Länsstyrelsens film från Geodomen här.länk till annan webbplats

Bild på Geodomen
Nyhet
Publicerad: