Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Ökat valdeltagande bland Älmhults kommuns förstagångsväljare

Av förstagångsväljarna i Älmhults kommun röstade 81,1 procent i årets val till kommunfullmäktige. Det är en ökning med 1,6 procentenheter jämfört med valdeltagandet i förra valet 2014 då 79,5 procent av förstagångsväljarna röstade.

– Det är positivt med ett högt valdeltagande, och särskilt glädjande att valdeltagandet hos unga väljare ökar mer än valdeltagandet i allmänhet. Förtidsröstningen ökade, och vi hade tidvis även långa köer vid vallokalerna på valdagen, säger Henrik Dahlström, valansvarig.

Ungdomsgården Fenix och Haganässkolan har arbetat för att öka intresset för demokratifrågor hos unga. På valdagen höll de även en valvaka där de bjöd in alla kommuninvånare att tillsammans följa valresultatet. Haganässkolan anordnade skolvalet samt en särskild demokratidag för sina elever. Då var det bland annat debatt mellan olika partiers ungdomspolitiker i syfte att eleverna skulle få en inblick i hur olika partier står i olika frågor.

​Totalt röstade 83,2 procent av Älmhultsborna i kommunvalet. Detta var en ökning med 0,5 procent från 2014 års val där 82,7 procent röstade.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen