Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Nu är det klart – Virestad-Härlunda församling köper Pehr-Hörbergsgården

Tre personer framför ett rött tegelhus i enplan.

Börje Olofsson, ordförande i kyrkofullmäktige, Ulrika Björkman, administratör i Virestad-Härlunda församling och Roland Johansson, tekniske nämndens ordförande.

– Det är ett glädjande beslut, att sälja fastigheten till Svenska kyrkan, Virestad-Härlunda församling. De kommer att ta ett stort ansvar som är till nytta för hela Älmhults kommun och dess invånare och Virestad fortsätteratt utvecklas med bra service till de äldre. Virestad-Härlunda församling är en aktör med kompetens och utvecklingskraft. Genom dem får vi en mer levande landsbygd när verksamhet startas och arbetskraft behövs, säger Roland Johansson, tekniske nämndens ordförande.

– Idén om att vi skulle kunna driva en liknande verksamhet kläcktes i samma veva som Pehr-Hörbergsgårdens vård- och omsorgsboende lades ner för några år sedan. Vi gick ut med en enkät till äldre här på orten och intresset var tillräckligt stort för att fortsätta med vår idé. Tanken är att kunna erbjuda äldre att stanna kvar i bygden. I första hand blir det ett seniorboende med cirka 14 lägenheter, som vi nu rustar upp. Vi hoppas också att hitta samarbetsformer med Virestads friskola som ligger här intill. Äldre och barn tycker vi är en bra kombination även om man just nu måste akta sig på grunda av corona, säger Börje Olofsson, ordförande i kyrkofullmäktige

– Många äldre vill stanna kvar i den miljön de bott i. Det handlar om att ha kvar sin identitet och fortsätta vara någon som andra i ens närhet känner igen och delar minnen med. Vi jobbar med att göra skillnad för människor och att driva ett boende för äldre är något vi kan göra som ligger i linje med vår verksamhet, säger Ulrika Björkman, administratör i Virestad-Härlunda församling.

Bakgrund
Vård- och omsorgsboendet i Pehr-Hörbergsgården i Virestad avvecklades 2018. Tekniska nämnden har på uppdrag av kommunfullmäktige fört en dialog med Svenska kyrkan, Virestad-Härlunda församling om att sälja fastigheten till dem.

Köpeskillingen ligger på 2,6 miljoner kronor.

Kontaktpersoner:
Roland Johansson, tekniske nämndens ordförande, Älmhults kommun
Telefon: 070 627 03 65

Börje Olofsson, ordförande i kyrkofullmäktige
Telefon: 070 825 12 19

Nyhet
Publicerad:
Till toppen