Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Livesändningar med nyheter och film för de äldre

Projektet Kur-Tur handlar om att bryta äldres isolering och lära dem hantera sociala medier. Det handlar också några kreativa ungdomar och meningsfylld sysselsättning under den här tiden när det inte är helt lätt att hitta jobb. Vi har bett några av ungdomarna att berätta om projektet.

Ungdomar sitter kring ett bord och pratar

- Tanken med projektet var att vi ska hjälpa till att bryta isoleringen för de äldre genom att lära dem använda sociala media, som att prata via Whats App Skyp eller Teams. Det är ett lätt sätt att hålla kontakt med vänner och anhöriga och det blir roligare om man kan se varandra eller om man förstår hur man kan skicka och ta emot bilder från nära och kära, berätta Daniel Svensson och fortsätter:

– När vi startade projektet var vi också ute och filmade olika platser i kommunen för att äldre via de sociala medier, som de lärde sig att hantera, skulle kunna ”gå på en tur” i Älmhult och se vad som händer i kommunen.

– Men så satte den ökade coronaspridningen stopp för att besöka de äldre och vi har istället startat en nyhetskanal som går ut till vård- och omsorgsboenden och till dem som har hemtjänst; om de vill titta. Där använder vi också de filmer vi gjort, säger Fatima Husseini som skriver nyheter och är en av projektets nyhetsankare i de livesända Teamssändningarna.

– Tre dagar i veckan sänder vi live och berättar minst en glad nyhet och så visar vi en film som vi själva spelat in. En glad nyhet är till exempel den om Gunnel och hennes vänner på ett omsorgsboende i Karlskoga som fick en åktur i en limousin med tillhörande bubbel och jordgubbar. Exempel på filmer vi själva gjort är en om rally och fakta kring det och en om Älmhults kyrka och dess konst och arkitektur. Vi avslutar våra sändningar med att visa en jullåt som framförs av en kör förklarar Julia Ottosson.

Hur kan man se er nyhetssändning?

– Vi skickar ut teamslänkar till våra vård- och omsorgsboende och till de som har hemtjänst, om de är intresserade, berättar, Jwan Abdo som är teknikern i projektet och håller koll på sändningarna och förklarar vidare:

– Vissa kan själva öppna teamslänkarna och i vissa fall får de hjälp av personal eller så tittar de på sändningen tillsammans i ett sällskapsrum, om corona-läget tillåter det. Det är ett sätt att bryta tristess och göra något för dem som de kan tala om efter att de tittat på sändningen.

Nyhetskanalen har livesändningar fyra gånger om dagen tisdagar, onsdagar och torsdagar. Och nu närmast väntar ett inslag om en av våra kommunpoliser. Sista sändningen är den 10 december, eftersom projektet tar slut i mitten av december.

Hur har det varit att jobba med projektet?

– Jag tycker det varigt väldigt roligt och unikt. Det liknar inte något annat och jag hade gärna varit med längre och fortsatt med detta, säger Daniel Svensson som är en av projektets filmare och producent.

Hur har mottagandet varit?

– Vi har bara fått positiva feedback än så länge, berättar Alexander Bråhammar som är utbildningskoordinator på Älmhults kommun och håller i själva projektet.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen