Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Länsstyrelsen meddelar att det brinner i en mosse norr om Kosta - röklukt över stora delar av Älmhults kommun

Brandlukt känns över stora delar av Älmhults kommun.

Strax innan klockan 15.00 på fredagseftermiddagen fick Värends räddningstjänst larmet om en brand nordost om Visjön utanför Kosta. Stora resurser finns på platsen.

När branden upptäcktes av övervakningsflyget vid klockan 15.00 den 27 juli brann det i ett område på 100 x 200 meter. Branden sprider sig och har ett snabbt förlopp. 12 enheter finns på plats och tre helikopter har kallats in för att bekämpa elden. Den som känner obehag ska stänga av ventilationen.

Röklukt över stora delar av Älmhults kommun

Röklukt över stora delar av Älmhults kommun. Räddningstjänsten i Älmhult meddelar att röken kommer från branden i Kosta.

SOS har haft ett stort tryck med många samtal från Virestad, Älmhult, Delary och Göteryd. Vi förstår att många är oroliga men vi ber er att endast ringa vid synlig rök eller brand/glöd. Vi är så klart tacksamma att ni är vaksamma och på hugget!

För mer information ring 113 13. Ett nationellt informationsnummer som ska avlasta SOS. Här kan du lämna eller få information om brand, olycka eller kriser.

Uppdatering den 28 juli:

Brandflyg har varit, och kommer vara uppe idag och vi har inte fått några indikationer på att det är någon brand i Älmhults kommun, utan bedömningen att röklukten kommer från Kosta kvarstår.

Vi ber er att endast ringa SOS 112 vid synlig rök eller brand/glöd. För mer information ring 113 13.

Uppdatering den 29 juli:

 Kostabranden, i närheten av Visjön, är nu under kontroll. Räddningstjänsten är klara och lämnar över marken till markägarna vid lunchtid på söndagen. Under söndag morgon och förmiddag har förrutom Räddningstjänsten även helikoptrar använts liksom personal från Hemvärnet.

Ansvaret övergår nu till Sveaskog som kommer ha brandvakter på plats och om brand skulle uppstå igen är Räddningstjänsten beredd liksom andra resurser såsom helikoptrar och om det behövs även Hemvärnssoldater.

Vi vill påminna om att totalt eldningsförbud fortfarande råder i stort sett hela Sverige

Nyhet
Publicerad:
Till toppen