Kommunen satsar på en elbil

Älmhults kommun satsar på miljön och har nu investerat i en elbil. Torsdagen den 30 januari invigde kommunen sin första elbil. Kommunalråd Elizabeth Peltola fick möjlighet att ta bilen på sin första åktur.
- Den var otroligt behaglig att köra och sedan gör det ju lite gott i hjärtat också, säger Elizabeth Peltola.

Bild på Elizabeth Peltola framför elbilen.

Älmhults kommun har under många år arbetat aktivt med att göra fordonstrafiken mer miljövänlig. Kommunen var tidigt framme med etanolbilar, nästa steg var biogasbilar tack vare att länets första biogasmack öppnade i Älmhult.
- Nu är det dags för nästa steg – med elbilar, säger Elizabeth Peltola, kommunalråd i Älmhults kommun.
Den elbil som Älmhults kommun har investerat är av märket Renault Kangoo Express Maxi ZE. Elförbrukningen ligger på 16,5 kWh per 100 kilometer och har en driftkostnad på cirka 2-2,50 kronor per mil. Denna satsning är ett viktigt steg i kommunens miljöarbete.

Älmhults kommun har sedan tidigare ett samarbete med Greencharge sydost, som är ett projekt och en samverkan mellan olika företag och kommuner. Det är ett treårigt projekt med syfte att skapa en hållbar introduktion av elfordon samt en infrastruktur för att kunna ladda och hantera elfordon på ett enkelt och hållbart sätt. Älmhults kommun har även varit med och arrangerat den populära elbilsdagen tre år i rad i syfte att väcka intresse för frågan.

Elbilsupphandling ger möjlighet till merkostnadsbidrag

En elbilsupphandling genomförs av Stockholms stad och Vattenfall. Detta innebär att organisationer som köper elbilar kan få en merkostnadsersättning från Energimyndigheten. Bilen som Älmhults kommun nu köpt kostar 300 000 kronor men vi får alltså ett merkostnadsbidrag på 100 000 kronor.

Elbilen har fem sittplatser och ett stort lastutrymme. Den har en räckvidd på 170 kilometer och en laddningstid på 6 till 8 timmar. Bilen har en toppfart på 130 kilometer i timmen.
- Idén med elbilar har funnits med länge och planen är att i framtiden köpa in fler elbilar men först måste vi arbeta med att ta fram vilken bil som passar bäst för vilken verksamhet, säger Elizabeth Peltola.

Bilen ingår i kommunens bilpool

Elbilen kommer att ingå i en bilpool där kommunens medarbetare kommer att kunna använda den.
- Med detta system får vi bättre koll på bilkörningen i kommunen, vi sänker kommunens kostnader, den enskilde behöver inte ställa upp med egen bil och vår personal kör i större utsträckning miljövänliga och säkra bilar, säger Tomas Rikse, kommunchef på Älmhults kommun.

Nyhet
Publicerad: