Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Klass 1-varning för höga temperaturer

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer i Kronobergs län fram till måndag 21 juni. Vi påverkas olika mycket av höga temperaturer. Nu är det extra viktigt att ta hand om sig och sina anhöriga.

Några tips för att klara sig i värmeböljan:

  • Drick vatten och håll dig på svala ställen.
  • Svettas du mycket utan att tillföra tillräckligt med vätska kan du drabbas av värmeutmattning. Det kan i sin tur utvecklas till värmeslag som kan vara livshotande om man inte får vård.
  • Doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad eller en sval dusch.
  • Äldre dricker ofta för lite. Många bor ensamma och då är det viktigt att du som anhörig eller exempelvis hemtjänstpersonal är uppmärksam.
  • Nyfödda är en riskgrupp som är känslig för värme. Därför är det viktigt att se till att barnet inte blir för varmt. Amma, ge ersättning eller vatten lite oftare än vanligt.

Definition för Varning klass 1 mycket höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Höga temperaturer och värmeböljor - Älmhults kommun (almhult.se) Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen