Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Förslag – byggnaden Hvita Korset rivs

Arbetsutskottet har idag föreslagit till fullmäktige att byggnaden Hvita Korset rivs och marken säljs. Försäljning görs under förutsättning att köparen/entreprenören följer de anvisningar som finns om hur områdets karaktär och historia ska bevaras vid nybyggnation.

Det har gjorts utredningar* om byggnaden Hvita Korset och slutsatsen är att byggnaden är i behov av omfattande renoveringar, som medför höga kostnader.

Detaljplaneområdet, med namnet Vita Korset, består av flera fastigheter. Fastigheterna planeras för flera olika typer av bostäder, bland annat för äldre. För att lyfta fram den modiga och driftiga kvinnan Julia Steen, som drev barnmorske- och utbildningsverksamhet i byggnaden Hvita Korset från 20-talet och fram till 40-talet, är områdets karaktär viktig. Till exempel skapar hennes terrasserade trädgård en unik miljö och den kommer att sätta sin prägel på det nya området.

– Jag förstår att det är en fråga som väcker många tanka. Vi vill kunna utveckla området och samtidigt ta tillvara områdets historia och den dokumentation som finns kring Julia Steen, säger, Elizabeth Peltola, kommunstyrelsens ordförande (C).


*Några av de utredningar som gjorts:

Kulturhistorisk utredning samt en statusbedömning av fastigheten utifrån ett byggnadsperspektiv.
Antikvarisk förundersökning av Hvita Korset_Smålands museum rapport 2019:07, Kulturparken Småland, 2019”
Hvita Korset grov bedömning renovering detaljutskrift, Beräkningar & Besiktningar Fjälkinge AB, 2019-05-13
PM Statusbedömning, Structor Kristianstad, 2018-10-12

Läs mer om Vita korset och detaljplanen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen