Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Eldningsförbud i Kronoberg

Under påskhelgen väntas soligt väder och högre temperaturer. Trevligt väder under lediga dagar, men också fortsatt ökning av risken för gräsbränder. Eldningsförbudet medför att eldning på marken inte är tillåten, men det hindrar inte grillning i till exempel vanliga trädgårdgrillar.

Logotyp för eldningsförbud

Länsstyrelsen har föreskrev på onsdagen om att eldningsförbud gäller i Kronobergs län från kl. 12.00 den 18 april 2019 tills vidare.

Detta innebär:

  • Att det råder förbud mot att göra upp öppen eld utomhus på marken i hela länet.
  • Att förbudet gäller även iordningställda eldstäder på marken, om dessa inte har särskilt godkännande av Länsstyrelsen eller kommunen.
  • Att eldning med gasol, grillkol/briketter är tillåten i camping-/trädgårdsgrill på ben eller motsvarande anordning för matlagning som inte kan överföra värmen till brännbart underlag.

Eldningsförbudet motiveras av den rådande brandrisken

Länsstyrelsen har tillsammans med länets räddningstjänster gjort bedömningen att risken för gräsbränder motiverar ett eldningsförbud som innebär förbud mot eldning på marken.

Med stöd av SMHI:s särskilda prognos för brandrisk i skog och mark och allmän väderleksprognos för den närmaste tiden kan det konstateras att gräsbrandrisken nu är stor och kommer att fortsätta att vara det den närmaste tiden framöver.

Stigande temperaturer och fortsatt soligt väder utan nederbörd ger fortsatt upptorkning i den översta markytan i öppen terräng. Särskilt stor risk för bränder finns i områden med torrt fjolårsgräs innan det nya färska gräset har växt upp och tillfört fukt i markytan.

Löpande bedömning av den generella brandrisken och beslut om eldningsförbud i länet görs av Länsstyrelsen. Följ den processen här. Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen