Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Den 19 november är det Världstoalettdagen

FN har utsett den 19 november till Världstoalettdagen, en dag som ska skapa medvetenhet kring det faktum att många människor i världen i dag lever med stora sanitetsproblem. Vi vill uppmärksamma vikten av att spola rätt. Skräp ska inte i avloppet utan i papperskorgen. Bara kiss, bajs och toapapper ska spolas ner i toaletten.

Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett och nästan en miljard människor uträttar sina behov utomhus vilket gör att sjukdomar sprids. I Sverige uppmärksammar Världstoalettdagen behovet att spola rätt.

För oss är toaletter och rent vatten en självklarhet men många spolar fortfarande ner våtservetter, tamponger, tops med mera i toaletten. När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer. Produkter som innehåller kemikalier som till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.

Skräp ska inte i avloppet utan i papperskorgen. Bara kiss, bajs och toapapper ska spolas ner i toaletten.

Snus innehåller kadmium

Visste du att snus och cigaretter innehåller tungmetallen kadmium? När du spolar ner snus eller cigaretter i toaletten så sprids kadmium och andra kemiska ämnen i vårt avloppsvatten och hamnar till slut i naturen. Släng snus och cigaretter i det brännbara hushållsavfallet istället. Skaffa gärna en papperskorg till toaletten där du kan slänga allt möjligt skräp som inte får spolas ner i toaletten.

Kemikalier och läkemedel

Det största problemet i Sverige är att många spolar ner olika typer av kemikalier. Kemikalierna kan störa reningen i reningsverket så att reningen försvåras. Många läkemedel kan inte renas bort utan rinner rakt genom reningsverket ut i naturen. Överblivna kemikalier ska lämnas på en återvinningscentral och överblivna läkemedel ska alltid lämnas till apoteket.

Undvik bakteriedödare

Undvik också att köpa produkter som innehåller bakteriedödande medel eftersom de kan döda de bakterier som sköter reningen.

Läs mer om att spola rätt på https://www.almhult.se/renarevatten Länk till annan webbplats.

Mer om Världstoalettdagen

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

www.wateraid.org/se/varldstoalettdagen-2020 Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen