Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Brandmän på höga höjder

Våra brandmän har gått en praktisk utbildning i att arbeta på hög höjd. Förutom att släcka bränder rycker de ut vid olika typer av olyckor. Det kan vara trafikolycka, olycka på sjö, översvämningar eller att rädda någon som fastnat högt upp.

Brandmän övar på att rädda en person där de under ett moment hänger fritt i luften

​​​Vi har bett Lars Nilsson, räddningschef på kommunen, att svara på några frågor om övningen ’arbeta på höga höjder’.

Varför övar ni på arbeten på hög höjd?

– När man tänker på brandmän ser nog de flesta en bild av hur en kranbil med korg används för att få ut personer från ett brinnande hus. Men det finns många tillfällen då vi inte kan komma åt personen med räddningskorgen utan vi måste klättra en bit eller fira ner/upp oss själva och personen vi hjälper, till exempel från en mast eller upp ur en ravin. Vårt jobb är som alla andra jobb, desto mer vi gör något ju säkrare blir vi på den uppgiften. Alltså övar vi under lugna och säkra förhållanden.

Vi lär oss vår utrustning, nöter in rutiner, beteende och samarbete, vi upptäcker vad som brister eller när vi brister i vårt samarbete och så åtgärda vi det. När vi sedan hamnar i en skarp situation, där stress och adrenalin är på topp och sekunderna livsviktiga, vet vi hur vi ska göra. Vi kan vår utrustning, vet hur vi rör oss på hög höjd och vi vet hur vårt team agerar.

​​Mats Böckman, som till vardags arbetar som lärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Haganässkolan, är utöver det utbildad instruktör i ’arbete på hög höjd’. Det är Mats som lett utbildningen. Hur kommer det sig att han har kunskap om att arbeta på hög höjd?

– Eleverna, som går på programmet b​ygg- och anläggning, får utbildning för att kunna arbeta på tak eller andra ställen högt upp på hus. Utrustning och teknik för att öva på den typ av arbete och situation är lika, så det är bra att flera enheter kan använda den. Dessutom tar vi vara på den kompetens och professionalism som vi har inom kommunen när Mats kan utbilda oss också.

Vad är det för övningar ni gjort?

– Vi övar på de höghöjdsmoment som är vanligast i vårt jobb. Några av momenten var att rädda en person som fastnat på ett tak, i en mast eller ravin och i momenten ingår det att vi under räddningen kommer att hänga fritt i luften med den person vi räddar.

– En annan del av övningen handlar om självräddning. Det innebär att du själv på ett säkert sätt ska kunna ta dig upp och ner från ett tak eller en mast och kunna hantera situationen när du hänger fritt.

50 brandmän genomförde utbildningen. Instruktör Mats Böckman, lärare på​ bygg- och anläggningsprogrammet på Haganässkolan.​

Nyhet
Publicerad:
Till toppen