Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Blendas backe – en ätbar park

Smultron och surkörsbär i Blendas backe

Har du vägarna förbi Älmhult? Ta då gärna en tur till Blendas backe; en ätbar park. Just nu kan du hämta lite mynta till maten eller plocka smultron. Totalt sett över odlingssäsongen finns det ett fyrtiotal ätbara växter. Vill du inte plocka något så stanna till, sitt en stund på bänken och njut av dofterna omkring dig.

Trädgårdsgångar och odlingslådor i Bländas Backe (en liten park).

År 1871 flyttade Blenda och Gustaf Zetterqvist till Älmhult. De var fattiga och fick 12 barn men klarade sig bra, kanske tack vare att trädgården var deras passion. De skapade en engelsk trädgård fylld av fruktträd, buskar och odlingar som blev vida känd och man talade om Blendas trädgård. Idag är huset flyttat och trädgården har blivit till ett litet grönområde på Norra Esplanaden.

Pepparmynta i odlingslåda.

Vi har tagit fasta på historian om Blenda och hennes familj i vårt arbete med att skapa en grönskande stadsmiljö som förbättrar trivsel, hälsa och välbefinnande. Blendas park är nyttig för både människor och djur. Humlor, bin och fjärilar kan hålla till där lika väl som du kan plocka av de ätbara växterna eller slå dig ner på en av parkbänkarna och njuta av grönskan och av räven och fåglarna som har flyttat in.

Träskulptur av en räv i parken Blendas backe. Konstnär Sven-Ingvar Johansson från Osby.

Räven och de vita fåglarna är skulpturer av konstnär Sven-Ingvar Johansson från Osby och flyttade in under Älmhultsdagarna 2018 (fåglarna) och 2019 (räven).

Blendas park ligger på Norra Esplanaden. Kommer du med bil kan du parkera mitt emot parken. Hundar är välkomna men se till att de rastas innan du går in i parken. Tänk på att allt i parken är ätbart.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen