Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Badklåda och algblomning

Vi har fått till oss att några som badat i Bökhult badplats i Älmhult har drabbats av badklåda.

- Klådan kommer från en parasit som utvecklas i snäckor och som vanligtvis kan drabba fåglar. De är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan "av misstag" borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, vilket ger en ofarlig reaktion med kliande utslag. Snäckorna finns mest på grunt vatten och är en orsak till varför barn drabbas mer än vuxna. Klådan går för de flesta människor över av sig själv, oftast inom en vecka enligt information på 1177 men är du minsta lilla orolig ska du kontakta vårdcentralen. Den är inte smittsam från person till person, berättar Linda Lörincz, Tf Fritidschef

Tips från 1177 för att lindra och undvika badklåda

Du kan själv lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam som finns på apotek. För att försöka undvika badklåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga med en handduk efter badet.

- Vi på kultur och fritidsavdelningen har varit i kontakt med laboratoriet dit vi skickar vattenprover, men detta är inget man kan skicka in och analysera då det inte handlar om bakterier. Vi har också kollat med Folkhälsomyndigheten och de skriver att man inte måste undvika att bada och att en offentlig badinrättning inte behöver stänga, säger Linda och fortsätter:

- Vi håller även koll på algblomningen och just nu ser vi att det ökar något. Om vi skulle se en större ökning kommer vi informera på vår webbplats och via Facebook. Algblomning kan skilja sig från badplats till badplats och beroende på hur vinden ligger på kan den växla på några timmar. Det gör att det inte är lätt att sätta upp skyltar då de ofta måste tas ner någon dag senare. Generellt gäller att små barn och hundar inte ska bada då de ofta sväljer vattnet.

Vill du veta mer om badklåda gå in på:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/badklada-/ Länk till annan webbplats.

www.1177.se Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen