Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhults kommun på plats 57 i Lärarförbundets skolrankning, klättrar 153 placeringar

Varje år gör Lärarförbundet en undersökning och utser årets Bästa skolkommun. I år hamnar Älmhults kommun på plats 57 av landets 290 kommuner. En förbättring med 153 placeringar jämfört med 2019.

Lärarförbundets undersökning ”Bästa skolkommun" bygger på en jämförelse av 13 kriterier. Det är sjuttonde året i rad som Lärarförbundet gör rankingen av Sveriges alla 290 kommuner.

I år tillhör Älmhults kommun en av landets bästa kommuner när det kommer till andelen som fullföljer gymnasiet. Även andelen barn i förskolan och andelen godkända elever är några av kommunens styrkor som skolkommun.

- Jag vill lyfta fram skickliga lärare och rektorer, utan deras arbetsinsats hade vi inte nått detta fantastiska resultat. En viktig framgångsfaktor i att uppnå goda resultat är uthållighet och systematik i det dagliga arbetet i skolan. Att vi nu klättar är naturligtvis glädjande och en förhoppning om att vi går åt rätt håll, men att höja resultaten är ett långsiktigt arbete. Därför fortsätter vi vår utvecklingsresa, säger Roger Johansson, utbildningschef Älmhults kommun.

- Vi går på rätt håll inom många områden vilket är väldigt roligt. Vi är på rätt väg men det är ett långsiktigt arbete och det är viktigt att vi fortsätter hålla i, säger Gusten Mårtensson (C), ordförande utbildningsnämnden.

Älmhults kommuns placeringar:

  • Skolrankingen: 57 (förra årets placering 210).
  • Andelen godkända elever: 54 (förra årets placering 157).
  • Andelen som fullföljer gymnasiet: 5 (förra årets placering 54).
  • Meritvärde: 92 (förra årets placering 147).
  • Andelen barn i förskolan: 61 (66).

Om undersökningen

Undersökningen bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner.

Ta del av hela Älmhults kommuns resultat i Lärarförbundets rapport Pdf, 735.9 kB. (Pdf, 735.9 kB)

Nyhet
Publicerad:
Till toppen